Fortfarande kul med bandy

Att det skulle blir sport av något slag var helt givet för Andreas Westh, Bollnäs och landslagets lagkapten i bandy. Andreas Westh– Jag märkte på en gång att jag hade lätt för mig på isen och att det var jäkligt kul.

Det är 30 år sen. Han fyller 39 år nästa gång. Bandy kan man spela så länge man tycker det är kul och hänger med de yngre grabbarna, menar Andreas och säger att han är lättränad. Han började träna med A-laget när han var 16 år och som 17-åring fick han dra på sig A-lagströjan. Sen dess har den varit på…

Andreas har varit Bollnäs troget bortsett från tre år i Sandviken. Det kändes rätt då. Giffarna hade inte samma stabilitet som nu och för Andreas betydde Sandvikentiden en hel del för karriären.

Många förfrågningar
Andreas har under årens lopp fått många förfrågningar om karriärer i andra konstellationer. Ryssland exempelvis. Visst har det varit lockande, men det har inte stämt i tid. Grabbarna Oscar, 16 år, och Linus, 12 år, har exempelvis inte varit i ”rätt ålder”. I dag finns inte riktigt de stora pengarna i Ryssland som tidigare, men fortfarande lönar det sig. Så man vet aldrig med Ryssland, säger han med glimten i ögat.

Att spela bandy är näst intill ett heltidsarbete jämsides med det ordinarie arbetet.
– Jag gillar mitt jobb som säljare på Office.
Andreas har en förstående arbetsgivare som är väl medveten om vad bandy på elitnivå innebär.

Andreas på bandyplan

Mycket bandy
I familjen Westh handlar det mesta om bandy. Grabbarna spelar också och hustrun Jenny är navet och organisatören med skjutsar, mat med mera.
– Utan Jenny hade det aldrig fungerat, betonar Andreas. Vi är bra på att tanka bilen i vår familj. Det blir 12-13 mil varje dag mellan hemmet i Västansjö och olika träningar.
Men det är ett sätt att leva för familjen Westh.

Finnskogsfrälst
Visserligen bor familjen Westh på landet i Västansjö, men det har inte hindrat de från att skaffa ett sommarställe i finnskogen i närheten av Katrineberg.
– Där finns mycket skog och varken el eller rinnande vatten, ingen mobiltäckning eller möjlighet till internetuppkoppling. Det är fjällik natur. Där gillar jag att vara:
Det blir mer av den varan när bandyn har lågsäsong.
– Jag tycker om när det är lugnt och enkelt och att vara ute i skog och mark.

Han gillar över huvud taget att vara i Hälsingland. Och att vara hemma.
– Jag är borta så mycket så när jag väl är hemma blir jag inte ens less på att klippa gräs.

De här platserna gillar Andreas att besöka:

  • Hårgaberget ” ett trevligt utflyktsmål”
  • Ljusnan ”med alla dalgångar, det är lätt att bli hemmablind, men det är vackert”
  • Växbo ”så klart med all god mat”