Bion betyder mycket för Kilafors

Anita Svantesson utanför biografenHon är återvändaren som efter tio år i Stockholm flyttade hem till ”sitt” Kilafors och drömde om ett vardagsrum för bygden. Nu har Anita Svantesson det i Kilafors biografteater, men det har inte varit utan kamp.

1990 var byggnaden i centrala Kilafors rivningshotad och tomten skulle ge plats för bostäder. I dag är det en byggnad med en blomstrande verksamhet; ett kulturhus i miniatyr i Kilafors.
– Biografteatern betyder jättemycket för Kilafors, men visst var det periodvist jobbigt när vi kämpade för byggnaden.
– Men vi vann slaget, säger hon och ler.

Upptäcks av fler
Kilafors biografteater har en trogen publik där film är huvudinriktningen. Det är inte bara kilaforsborna som kommer till biografen även Bollnäsbor och nu kommer det även publik från Söderhamn och Lingbo till föreställningarna.
– Vår lokal är tillgänglig för alla och vi är ett komplement till Kulturhuset i Bollnäs.

I Biografteatern visas inte enbart film i den ordinarie filmverksamheten, utan också livesändningar som balett och konstutställning.
– Vi tar inte publik av varandra utan kompletterar varandra, betonar Anita och förklarar att opera visas i Edsbyn.

Mingeltorn
Här finns också barnteater, verksamhet med bild och film, möjlighet till tedans – och lokalerna kan också hyras för olika evenemang för privat bruk, av företag eller Bollnäs kommun. Det relativt nya mingeltornet har plats för scen, dansgolv och servering.

Stabil organisation
FilmprogramKilafors biografteater har en stabil organisation och verksamheten drivs ideellt. Nu har också föreningen blivit så kallad avtalsförening som innebär att man får stöd av Bollnäs kommun. Biografteatern ska vara en kulturlokal som är öppen för alla. Det känns väldigt bra, tycker föreningens ordförande Anita Svantesson.

Sjunger för kul
När Anita inte är engagerad i arbetet som lärare och biografteatern sjunger hon gärna med syrran Eva och Eva Olofsson Lindblom i gruppen Belles & Gubbs.
– Våra män spelar jazz gärna och ofta. Vi ville inte sitta hemma när de var ute på spelningar så vi började träna in trestämmig sång och nu får vi vara med. Vi har hållit på i 23 år nu.

Till vardags är Anita är vårdlärare på Torsbergsgymnasiet.
– Det är spännande att bli utmanad och jobba med ungdomar.

Barnen är sedan länge utflugna. Hemma finns maken Mats; nybliven pensionär.
Hemma är också biografteatern – Kilafors vardagsrum.

Här är Anitas guldkorn:
• Bergviken ” en outnyttjad oas med en fin sjö och fina stränder. Synd att vi inte har mer sikt och ser mer av sjön när vi kommer med bil efter väg 83. Där är magiskt att åka långfärdsskridskor och ta en fika på Kungsholmen”.
• Kilafors biografteater – ”förstås”.
• Kulturhuset i Bollnäs ”de har ett makalöst program och jag är stolt och glad över att vi har detta här på vischan” .
• Hårga – ”jag tänker på Hårgasägnen, hembygdsgården och naturen häromkring”.

Länk till Kilafors bio hemsida