Anna och Johanna

"Vi brinner för SJ-området"
Det började som ett hugskott, en galen idé. Nu har Lokomotiv - Hälsinglands fotografiska mötesplats- hållit öppet ett halvår. Verksamheten är belägen i SJ-området där fotograferna Johanna Syrén, 33år, och Anna Alverhag, 37 år, hyr lokaler av Bollnäs kommun.
– Vi brinner för SJ-området.

Det var en slump som förde de två fotograferna Johanna Syrén och Anna Alverhag samman. De hade en utställning tillsammans och började så småningom ”spåna” om vad de skulle kunna göra tillsammans. Så föddes idén till Lokomotiv. Det är absolut ingenting de ångrar i dag – även om man inte blir rik av verksamheten. Det är kärleken till fotokonsten, till SJ-området, till Bollnäs som gör att de nu bygger upp sin verksamhet tillsammans.

GallerietKonserter och utställningar
Granne med Lokomotiv finns glashyttan Återbrukshyttan och så tapasrestaurangen Lokal som stängt för sommaren. De är viktiga samarbetspartners för Lokomotiv. Den gångna sommaren har bjudit på utställningar, konserter med mera.

– Vi drar åt varandra, förklarar Anna och Johanna.
De tror på sin verksamhet. Och det får ta tid att utveckla den.

Att sprida kunskap om fotografering, att undervisa, fotografera på uppdrag etc. blir höstens stora utmaning när galleriverksamheten är på sparlåga.
– De flesta har ett förhållande till fotografering. Att fotografera är i dag folkligt. Vi vill att Bollnäs ska få upp ögonen för fotografering.

LokstallarnaUppskattar SJ-området
Johanna och Anna har länge uppskattat SJ-området och är glada över att de fått förmånen att hyra lokaler av Bollnäs kommun. De hoppas att de kan bedriva en varaktig verksamhet och vill gärna att området utvecklas och att det öppnas upp mot centrum.

Kreativa människor
De gillar Bollnäs. Johanna återvände till Bollnäs efter flera års bortovaro. Hon och hennes man hittade drömhuset i Fjäle och där bor de med sina tre barn.
Anna bor med man och fyra barn i Stocksätter.

De uppskattar Bollnäs med närheten till det mesta; en småstad med mycket möjligheter och inte minst kreativa människor.Hit tar vi våra vänner:

  • Växbo med Växbo lin och Växbo krog
  • Freluga trädgårdsscen
  • Auktioner och loppis
  • Lokomotiv förstås med Lokal och Återbrukshyttan
  • Bad ”mitt i stan som Barcelona”
  • Åkturer ”bara för att se de blånande bergen”