"Att leva här är enkelt"

AnnaFoto: Katarina HanssonHon hade egentligen tänkt sig att arbeta med trädgård. Det var det Anna Wrigstad Östberg i Lottefors utbildade sig i. Men all ledig tid hängde hon i keramikverkstaden på Capellagården på Öland där hon studerade.

Det är några år sedan. Nu är Anna etablerad keramiker och konstnär med verkstad i Lottefors precis efter riksvägen. På övervåningen finns Anna, på nedervåningen maken Dan Östberg, möbelsnickare, som hon träffade på Öland.

Men det var inte helt självklart för urstockholmaren Anna från Söder att lämna storstan för Hälsingland och Lottefors. Nu kan hon inte tänka sig något annat. Med två barn Vera, 11 år, och Walter, 9 år, är Bollnäs med omnejd ett bra val, tycker hon.

Familjen bodde först i Lottefors, men har nu hus i Arbrå.

Blommigt och grafiskt rent
ak10 webbFoto: Katarina HanssonAnna är känd för sitt blommiga, vackra, skira porslin och budskapskoppar. Hon vet inte riktigt hur det kom sig att det blev just dessa mönster.
– Men hemma har vi inget blommigt, säger hon och ler.
– Jag jobbar ofta med det jag tycker är fint, Jag tycker också om när det är grafiskt och rent.

En återkommande process
Det är en process att arbeta med keramik. Det handlar om att dreja, glasera, bränna ibland tre gånger och alltid efter dekoreringen.
Sen kommer packning etc….
– Det rullar på.
Sin keramiska utbildning fick hon vid Nyckelviksskolan, Hantverkets folkhögskola i Leksand och som lärling hos Frank Larsen.
Sedan i början av 2000-talet har Anna levt på sitt konstnärskap och sitt företag Anna Keramik. Hon har flera återförsäljare. En viktig mässa är Formexmässan. Den ger henne ett kvitto på att hennes produkter är rätt.

ak14 webbFoto: Katarina HanssonI Växbo på sommaren
Under vintern arbetar Anna ensam i sin ateljé. Hon gillar att vara fokuserad och har inga problem med ensamheten. På somrarna finns hon på Växbo kvarn. Då möter hon människor, många återkommande kunder dels i butiken, dels i den tillfälliga verkstaden i Växbo. Hon gillar miljön där.
– Just nu har jag all fokus på Växbo.

Ofta trevligt
Anna med familj hinner också semestra; Frankrike är ett favoritland, men det finns också mycket hemma, nära, runt omkring.
Det är enkelt att leva i Hälsingland och Arbrå, tycker Anna.
– Det är så opretentiöst och det är lätt att vara sig själv. Det är härligt att bo på landet särskilt sedan vi fått två barn. Sommaren är underbar och på vintern bor vi ett stenkast från skidbacken. Det är urhärligt.

Annas favoriter:

  • Alla badplatser runt omkring; Orbaden och Galven exempelvis.
  • Järvsö och Stenegård.
  • Koldemoåsen ”verkligen helt fantastiskt och vilket ideellt arbete som läggs ner”.
  • Vi gillar geocaching och då kommer man lätt ut i naturen med barnen.
  • Forsön i Arbrå ”helt fantastiskt”.