”Hälsingland – en plats i mitt hjärta”

AnnyJernberg28-åriga Anny Jernberg är kullan från Falun i Dalarna som blev kär i en hälsing och drog till Hälsingland och startade sitt ovanliga glasbruk - Återbrukshyttan som finns på SJ-området i Lokstallarna.
– Dalarna finns alltid i mitt hjärta, men nu finns även Hälsingland där. Jag märker det när jag kommer från Dalarna och åker in på väg 50 och känner igen alla ortsnamnen.

Anny Jernberg har en ovanlig glashytta. Hon tillverkar sina produkter av befintliga flaskor, burkar etc.
Just nu arbetar hon med orkidéblomkrukor. Men det började med lampor och sedan har det fortsatt med vaser, dricksglas av olika slag och på sistone har hon också vågat ge sig på konstglas.
– Jag fick en beställning att tillverka ett äpple som skulle delas ut som pris.
Hon tänkte ”det har jag aldrig provat” och så gav hon sig i kast med det. Det är ungefär så det går till när Anny skapar nya produkter.

Uppväxt med återbruk
Anny Jernberg är uppvuxen med återbruk och återanvändning. Pappa var en riktig uppfinnarjocke som gjorde lampor av uttjänta burkar. Och när andra använda hushållspapper för att ta upp skräpet ur diskvasken åkte förra års telefonkatalog fram.
– Vi tog till vara allt och det fanns inte en plastgrej i mitt föräldrahem.
I tonåren ville hon inte veta av miljötänkandet, men ju äldre hon blivit, ju mer har Anny anammat detta med återbruk. I dag är det en självklarhet både i vardagen och i arbetet i Återbrukshyttan.

ugnenGlasblåsare i Småland
Anny lärde sig glasblåsaryrket i Småland. Efter mötet med glasblåsaren Leif Hauge som arbetar med återanvändning av glas var hon övertygad om det var detta hon ville syssla med.
Det är i dag tre års sedan. Först hade Anny sin verksamhet i gamla cementfabriken. I dag finns den på SJ-området. Hon skänker gärna en tacksamhetens tanke till Johan Brolin, hennes sambo, som svetsat och konstruerat ugnen till hennes verksamhet.
Återbrukshyttans produkter finns på flera platser i landet. Formexmässan är för Anny också en ny arena.

Värnar om hållbarhet
Innan de gamla flaskorna blir vackra lampor och andra föremål har de tvättats och torkats ordentligt. Därefter börjar skapandet.
– Jag är inte så bra på att teckna så jag skriver ner hur jag vill ha det, berättar Anny, och det brukar för mesta fungera.
Det har blivit många nya produkter för Anny, men hon jobbar ständigt med att utveckla sina produkter och hållbarhet är A och O.
– Mina produkter ska hålla länge.

utstallningStudiebesök och ”prova på”
Anny tar också emot studiebesök och ”prova på”-grupper. Hon tycker om att möta sina kunder. Nu ser hon fram emot en fin sommar i SJ-området där hon gärna samarbetar med Lokomotiv som finns i samma område.
– Det var ett lyft att flytta verksamheten hit.

Hit tar Anny sina vänner:

  • Bolletjärn ”enkelt utflyktsmål som alltid finns kvar”
  • Lillviksbadet i Hällbo ”då kan jag hälsa på mamma också”
  • Flottfärd på Ljusnan ”min sambo har byggt en flotte och det är härligt att fika och bada från den”
  • Skogen ”jag tycker om att gå i skogen med hunden Genna, plocka bär och strosa”
  • Böle strand