Susanne Radgren och Tommy Henriksen på Näringslivskontoret.

En satsning på kommunens framtid

 pdfArabic.pdf  pdfEnglish.pdf  pdfPersian.pdf  pdfTigrinya.pdf

Här satsar Bollnäs kommun på framtiden. När utrikesfödda kommuninvånare får stöd för att starta eget är det en ren investering. Och engagemanget är stort.

DE KREATIVA och idérika människorna finns redan här, säger näringslivschefen Peter Eriksson. En uppmärksammad och unik satsning som visar vägen för andra. Ge inte upp era drömmar! En utrikesfödd föreläsare uppmanade häromdagen åhörarna i Bollnäs stadshus sessionssal att aldrig glömma sina drömmar. Publiken var talrik och fyllde salen till sista plats, alla var inbjudna utrikesfödda. 
– Skriv ner dina drömmar så glömmer du inte, sa den brasilienfödda föreläsaren.
Själv hade hon blivit svensk på riktigt när hon började komma i tid, förklarade hon.

Utanpå alla personliga drömmar, vill de flesta utrikesfödda människor ge igen för vad de redan fått av Sverige och kommunen de bor i. Visa vad man kan, skapa sin egen plats
och sin egen nytta.
– Det är så viktigt och här kan vi vara en brobyggare, säger Susanne Radgren på näringslivskontoret.

Sedan i april förra året arbetar näringslivskontoret i Bollnäs kommun med nyföretagar- och affärsutveckling för utrikesfödda. Tommy Henriksen och Susanne Radgren jobbar aktivt med rådgivning och uppsökande verksamhet.

DE PEPPAR OCH ger vägledning åt människor som står främmande inför vårt svenska system. Rådgivning för blivande egenföretagare saknas i många länder. I Sverige är det ett måste om man inte ska gå vilse bland reglerna och misslyckas.
– Därför måste vi först och främst tala om att vi finns, säger Susanne Radgren.
Och sen peka på de fyra vägvalen. Att förbli arbetslös, att vara en redan utbildad person med jobb, att vilja studera eller starta företag. Det går att göra ett val och det finns stöd att få.

Hur når man målet? Vilken väg ska man ta? I Sverige krävs det i de allra flesta fall att man har en utbildning för att komma igång, åtminstone om man erbjuder tjänster som frisör eller bilmekaniker. Kanske måste man validera den kompetens man skaffat sig i hemlandet.
– Målet är självklart att hitta en sysselsättning.
Men nyckeln är språket, att lära sig tala svenska, säger Tommy Henriksen.

DET VAR I april förra året som Tommy och Susanne Radgren startade det här arbetet. Sen dess har nästan 500 utrikesfödda personer tagit del av insatserna. Våren 2017 är det inspirationsföreläsningar, idéverkstad/coachning och en seminarieserie: Att starta företag i Sverige/Företagarskolan. Dessutom gör man en studieresa, förra året gick den till Falun och Dalarna. Och den som kan får förstås gå en starta eget-kurs.
– Vi ser människorna och då blir de en del av samhället. För många är det stort att få komma till stadshuset och sitta i sessionssalen.
– Fler och fler vet att vi finns. Snöbollen är i rullning nu, säger Tommy Henriksen.

Den som vill komma i kontakt med Tommy eller Susanne kan mejla eller ringa till dem.

Fakta
■ 493 personer har tagit del av insatserna. 156 kvinnor och 337 män.
■ 54 personer har fått enskild rådgivning.
■ Fyra företag har startats (tre enskilda och ett handelsbolag)
■ Trettio olika nationaliteter har deltagit i gruppen utrikesfödda personer i Bollnäs,

Visste ni att...
…den som har räknas som utrikesfödd eller invandrare är själv utrikesfödd eller så är dennes båda föräldrar utrikesfödda. Före 2003 ingick även personer med en utrikesfödd förälder. Dit hörde till exempel kungabarnen.
…vad det gäller andelen småföretag som vill växa, både vad gäller omsättning och antal anställda, där överskrider egenföretagare med utländsk bakgrund. 50 procent mot 35 procent.
Källa: Tillväxtverket


Bollnäsregionen en allt större del av världen

pdfTigrinya.pdf   pdfArabic.pdf    pdfPersian.pdf    pdfEnglish.pdf

Bollnäsregionen - En allt större del av världen

Regeringen tilldelade 2016 extra pengar till kommunerna med anledning av den rådande flyktingsituationen. Bollnäs valde att satsa en del av dessa pengar på affärs- och nyföretagarrådgivning för utrikesfödda.

Satsningen som genomförs av näringslivskontoret har pågått i drygt ett halvår och hittills har närmare 300 deltagare med ett 25-tal nationaliteter tagit del av insatserna. Företag har startats, företag är på väg att flytta till kommunen från annat land och företagsförvärv diskuteras allt oftare.

Bollnäs uppmärksammade redan tidigt för insatserna och har utsetts till Årets Nybyggarkommun av IFS. I motiveringen beskrevs att Bollnäs med en tydlig strategi arbetat på ett effektivt, målmedvetet och engagerat sätt gentemot företagare med utländsk bakgrund och att kommunen tagit arbetet ett steg längre genom satsningen på projektet affärs- och nyföretagarrådgivning för utrikesfödda.

I Bollnäs vill vi inte bara komma i kontakt med utrikesfödda som vi kan bistå med verktyg så att de kan starta företag, utan vi vill också dela med oss av erfarenheterna till andra och sprida kunskap om arbetet som utförs.

Runt om i landet pratas det ofta om att vi behöver få fler invånare, att vi behöver få talanger att flytta till våra kommuner. Men de har redan kommit , de finns redan på plats, i Bollnäs ger vi dem verktygen och det kan fler göra.

För mer information kontakta Näringslivskontoret 
Susanne Radgren, telefon 0278-258 51, 070-662 58 51 susanne.radgren@bollnas.se 
Tommy Henriksen, telefon 070-794 44 97 tommy.henriksen@bollnas.se

Susanne Radgren
Näringslivskontoret

Skicka e-post
0278-258 51
070-662 58 51

Tommy Henriksen
Näringslivskontoret

Skicka e-post
070-794 44 97