Lång väg till Bollnäs som i dag är hans hjärta

Bashir HajoMan kan gott säga att vägen till Bollnäs har varit minst sagt krokig för stadsarkitekt Bashir Hajo. Från miljonstäderna Damaskus i Syrien och Moskva i Ryssland till Bollnäs med 27 000 invånare kan steget vara mycket långt.

I dag är Bashir Hajo en välkänd profil och Bollnäs kommuns stadsarkitekt och just den här hösten är han extra glad sedan nya Brotorget nu är klart, men det har varit en lång resa. Men Bashir ser inte bakåt, bara framåt när det gäller utvecklingen av Bollnäs där Brotorget givetvis är en viktig pusselbit.

Bashir Hajo kommer från Damaskus i Syrien som är världens äldsta huvudstad.
– Det var en myllrande stad med alla världens religioner, minns Bashir.
I Damaskus växte han upp. Han trivdes i skolan, målade och tecknade mycket och kom så till Moskva i början av 1970-talet för att studera vid Arkitekthögskolan.

Flyttade till Sverige
Bashir träffade sin fru Izdehar då han återvänt till Syrien då de arbetade på samma konsultfirma. Situationen för Bashir och hans fru förvärrades på grund av oroligheter i Syrien och man beslöt 1990 att ta sig till Sverige och det var naturligt att söka sig till Bollnäs. Där fanns redan släkt. Sen dess har familjen utökats med dottern Maria och sonen Mahmoud och i dag är familjen Hajo väl rotad i Bollnäs och Gärdet tills helt nyligen då familjen köpte ett hus på Övre Brånan.
– Hela släkten Hajo finns utomlands i dag; i Tyskland, Österrike, Sverige och USA, berättar Bashir.

Bollnäs stadsarkitekt
Sedan 2012 är Bashir Hajo Bollnäs kommuns stadsarkitekt. Han tycker det finns mycket vackra byggnader häromkring och har en speciell kärlek till hälsingegårdar och studerade tillsammans med en grupp andra arkitekter och andra experter bland annat på Konsthögskolan i Stockholm i början av 2000-talet, vilket resulterade i boken Hälsingegårdar i fem socknar. Bashir är också engagerad i Sveriges Arkitekter som verksamhetsrevisor.
– Det finns mycket vackert runt om i Bollnäs, tycker han.
De blånande bergen och vattnet runt omkring fascinerar.

Bashirs mångkulturella bakgrund som kurd, kunskap i arabiska, franska och ryska språket har givetvis präglat honom. I dag är dock Bollnäs hemma och han är ordförande i Bollnäs koloniträdgårdar och engagerad i Rotary.
Tidigare spelade han också innebandy.
– Men jag är klokare nu…

Hit tar Bashir gärna sina vänner:
• Brotorget förstås! ”Den förlorade sonen har kommit tillbaka”
• Långnäsområdet
• Visar gärna Hälsinglands blånande berg och vatten
• SJ-området ”kan bli nästa attraktion”