"Bollnäs är centralt och lugnt"


Egentligen ligger Bollnäs väldigt centralt. Det säger Halit Yurt med släktingar i Östersund och Uppsala.
Halit Yurt kommer från en textilföretagarfamilj i Turkiet.

– Jag gillar lugnet i Bollnäs och att man kan gå ut på gatorna utan att riskera otäckheter.

I slutet av 2008 kom Halit Yurt som är född i en turkisk by och uppväxt i Istanbul till Sverige och Bollnäs. Här bor hans bror som driver Strandrestaurangen. I flera år arbetade Halit som pizzabagare och sedan utbildade han sig till taxichaufför. I december i fjol började en ny fas i livet för Halit Yurt. Han startade företaget Marco Star. Det är märket på de produkter som hans familj i Turkiet producerar.
 
Genom Bollnäs kommun, Näringslivskontoret, och Almi har Halit Yurt fått mycket stöd i starten. Han deltog i den seminarieserie som Näringslivskontoret arrangerade i höstas och som vände sig till personer med utomnordisk bakgrund.
– Det var väldigt lärorikt.

T-shirts och profilkläderDigitaltryck och modekläder
Företaget som Halit Yurt driver producerar T-shirts och profilkläder med digitaltryck till föreningar, företag och privatpersoner samt modekläder till butiker.
Kläderna kommer från familjens textilföretag i Turkiet. Halit Yurt arbetar själv med digitaltryck. Han kommer också att jobba för att leverera kollektioner till butiker- i nuläget i närområdet.
– För mig känns det positivt att mina produkter kommer från familjeföretaget. Jag vet precis vad jag får.

Hyr av Bollnäs Bostäder
Företaget Marco Star finns i en lokal på Ren som han hyr av Bollnäs Bostäder. Själv bor han med sin fru Özden på Blomkransen hos Bollnäs Bostäder. Till sommaren väntar familjen tillökning.
– Jag är väldigt nöjd med att hyra både bostad och lokal av Bollnäs Bostäder.

Halit YurtKänner sig hemma i Bollnäs
Halit Yurt känner sig hemma i Bollnäs. Här finns hans bror. Han har också en syster i södra Sverige, ett syskon i Finland, två i Tyskland och tre i Turkiet. Det är en stor syskonskara. Halit besöker Turkiet regelbundet, men några planer på att flytta tillbaka har han inte.
– Jag vill bo kvar här. Det är bra för barnen här med lekplatser och det är ordning och reda här i Sverige.

Utflykter i Bollnäs
Halit och hans fru trivs i Bollnäs. Hustrun som också är från Turkiet studerar svenska på SFI. Hon kom till Bollnäs så sent som i juli förra året. De tycker om att göra utflykter i Bollnäs med omnejd.

Egentligen är Halit Yurt nöjd med det mesta. Fast han tycker att det borde satsas på väg 83 mellan Bollnäs och Ljusdal och sen är det detta med sandningen. Mer sandning på gång- och cykelbanor efterlyser han också.
– Jag halkade för en tid sedan och hamnade på akuten och jag var inte ensam där, säger han och skrattar.

Det här gör gärna Halit när han är ledig:

  • Besöker gärna Bolletjärn ”där är det fint att grilla korv”
  • Det finns många sportmöjligheter som Bolleberget och simhallen. På sommaren kan man också bada utomhus.
  • Strosar runt i omgivningarna och besöker affärsområdena Norr och Söder
  • Besöker vänner i Östersund och Uppsala ”då är Bollnäs centralt”