Längtar alltid hem

Hasse Hellman är välbekant för de flesta bollnäsbor efter 40 år i Bollnäs när han kom till kommunen som nyutexaminerad förskollärare. Sedan dess har han varit verksam i många olika yrken och alltid haft åtminstone en fot i scenkonsten, men för det mesta två…
– Jag kan helt enkelt inte låta bli.


Yrkeskarriären har varit brokig för Hasse Hellman: förskollärare, barnomsorgsinspektör, utredare på Socialstyrelsen, informatör, eldsjäl på folkhögskolans radiolinje etc. Parallellt med jobben har han nästan jämt haft ett finger med i olika produktioner inom Bollnäs teaterverkstad, Kilafors Biografteater, Sägensafarin, filmprojekt bland annat. Det senaste projektet är Järnboa vid järnvägsstationen i Kilafors; ett nostalgiskt café med radiomuseum.
– Nu har vi fått erbjudande om att ta hand om 850 ficklampor; man kan samla på de mesta!

Hasse HellmanHärliga människor
Det finns en kraft och många kreativa människor i Bollnäs med omnejd, förklarar Hasse Hellman.
– Vi är tillräckligt mycket folk i kommunen för att utvecklas ännu mer. Det finns så mycket härliga människor med idéer och det är viktigt att ta hand om dem. För min del kan jag inte låta bli att engagera mig.

Goda idéer
Och Hasse betonar att det är viktigt att de goda idéerna kan landa och tas om hand. Riktigt hur det ska gå till vet han inte, men han ser kraften i ungdomar som startar UF-företag som positiva exempel.
Vid fyllda 70 f ö r s ö k e r han hålla sig i bakgrunden när nya idéer ska förverkligas.
– Jag knuffar på de unga och ger de råg i ryggen.Hit tar Hasse sina vänner och hit reser han gärna själv:

  • Finnskogsområdet med Ramans skola och Stugubacken där det bott 300; i dag är det en bofast och tre sommarstugeägare
  • Bymella – ”det händer så mycket i utbyarna”
  • Träslottet
  • Naturen ”den är grandios med alla småsjöar”