”Vi är kilaforsbor nu”

Hasse o Kalle

De kallas inget annat än Hasse och Kalle av kilaforsborna. Fast egentligen heter de Hazi och Kadir - bröderna Sahindal som driver Hambo krog i Kilafors.
Efter elva år i Kilafors är de etablerade i bygden. De bor i Kilafors med fru och barn och tillbringar större delen av tiden i Kilafors.
– Vi vill bo kvar här och har satsat på restaurangen; både byggt ut och byggt om.

Vi har det bra här
Hasse och Kalle kommer från Turkiet. Redan 1989 kom Hasse till Sverige.
– Det absolut första jag slogs av var yttrandefriheten och här finns bra sjukvård och möjlighet till utbildning. Det är många som inte förstår hur bra vi har det i Sverige.

Hasse som kom först arbetade i Norberg hos en farbror och flyttade sedan till Hofors och öppnade eget. För elva år sedan gick flytten till Kilafors. Då hade också Kalle som egentligen är lantmätare kommit till Sverige. I dag är han också kockutbildad och den som svarar för matlagningen. På menyn finns traditionell pizza- och grillmeny, á la carte-meny och sist men inte mins husmanskost.

Lagar mat från grunden
Mest stolt är bröderna över husmanskosten som serveras varje lunch.
– Vi lagar mat från grunden. Gästerna väntar gärna lite när de vet att varje rätt lagas för sig.

Hambo krog har också börjat med att baka tårtor på beställning. Det är Hasses fru Mahtap som bakar dem. Det började med att hon gjorde de på beställning till vänner och bekanta. Sedan har det spridit sig och nu ingår bakning av tårtor som en del i företaget.

Strid ström av kunder
Hambo krog ligger belägen vid riksvägen och många av matgästerna är turister. Kilaforsborna kommer också stadigt. Det är en strid ström av kunder. Semester är inte att tänka på under sommaren.
– Vi stängde två veckor förra sommaren. Det gör vi inte om.

Hasse-o-Kalle-Hambo-krog-gubbarnaAlltid på plats kl. 8 på Hambo krog i Kilafors är Frank Willingstam, Rolf Eriksson, Harald Horn, Ove Strömberg, Kurt Hedberg, Aaarne Lundh och Folke Norin. Saknas gör Kjell Hult.Men de mest trogna kunderna är gubbgänget som stadigt varje morgon kl. 8 kommer till Hambo krog för att dricka kaffe.
– På vardagarna kommer vi åtta och på helgerna kommer vi nio, men vi hade gärna kommit tidigare om det inte var för Kalle och Hasse… De vill ha l i t e sovmorgon

”Ärvde” gubbarna
– Vi ärvde gubbarna av förre ägaren och det är bara roligt. Det var de som tyckte det var krångligt med Hazi och Kadir och kallar oss för Hasse och Kalle.
– Till och med min fru kallar mig Hasse, men då protesterar ungarna…

De här utflyktsmålen rekommenderar Kalle och Hasse:

  • Landabanan
  • Auktionskammaren
  • Hårgaberget