”Jag bor nästan på Bolle”Ida Andersson

Hon skulle absolut inte åka slalom. Åtminstone om pappa Magnus fått bestämma. Magnus Andersson la själv ner all sin tid i ungdomen på skidåkning och visste vad som krävdes om man vill tävla och bli riktigt bra. Men farmor ville annat… så började 16-åriga Ida Anderssons karriär som skidåkare.
– I dag kan jag inte vara utan skidåkningen och nu är pappa med mig överallt.

Bolleberget är hennes andra hem och klubben Bollnäs Alpina Klubb (BAK) reservföräldrar. I dag ägnar Ida Andersson i stort sett hela sin vakna lediga tid åt skidåkning, men hon ser till att också vara med kompisar och pojkvännen - som inte åker skidor.

Ida går sista året på Lust & Lära. Till hösten vill hon satsa mer på skidåkningen och har sökt in på skidgymnasier i Malung, Östersund och Tärnaby. Hon hoppas komma in på något av dem och då blir det än mer satsning på utförsåkning.
–Mitt mål är att bli bäst. Det sägs att jag har en vinnarskalle. Jag siktar mot toppen.

Är livet
Det är skidåkningen som är livet för Ida. Träningar i backen, i gymmet och tävlingar i stort sett varenda helg under skidsäsongen är vardagen för Ida, men det är detta hon lever för och då känns det inte alls som någon uppoffring. Tvärtom vad skulle egentligen livet vara utan skidåkning? Ja, Ida vet inte; kanske fotboll. Det var det hon sysslade med tidigare innan hon valde utförsåkning.

Men skidåkning är ingen billig sport. Alla ställer upp, berättar hon.
–Klubben ser till att vi får det vi behöver. Hela min släkt ställer upp. Pappa följer mig på tävlingarna och mamma stöttar mig mentalt.

ida-fjall-skidorSlalom och storslalom
Det är framförallt på slalom och storslalom som Ida satsar, men hon tävlar också i fartgrenarna super G och störtlopp.

Det finns många tjejer i landslaget som är bra, förklarar Ida, och framhåller gärna Frida Hansdotter och Maria Piätile-Holmner. Hennes förebild är Mikaela Shiffrin från USA.
–Hon var 17 år när hon tog sitt första VM-guld.

Kommer alltid igen
Ida har flera framträdande placeringar: hon låg fyra i Ungdoms-SM, men åkte ur i andra åket, etta i Sverigefinalen, elva Miss Lindvall-tävlingen bland alla Sveriges 97-or och 98-or för juniorer och många många mer placeringar.

När Ida för ett år sedan ramlade i backen och drog sönder ledbandet var det många som undrade om hon skulle komma igen, men det gjorde hon.
–Jag är envis och målmedveten och skidåkningen ger så mycket. Man får träffa nya vänner och uppleva nya platser.

Och Ida är glad att Bollnäs har en bra skidanläggning i Bolleberget. Hennes andra hem.

Hit tar Ida sina vänner:

  • Bolleberget ”förstås”
  • Långnäs ”det är väldigt fint där”
  • Roys ”de har bra mat och det är trevligt ”
  • Karlslundsbadet ”självklart på sommaren”