"Det är något särskilt med Bollnäs"

Karin HelinHon är tillsammans med sin syster Maria fjärde generationen bokhandlare i Bollnäs.
Karin Helin ”bodde” på bokhandeln under sina första levnadsår och hängde pappa i hasorna i bokhandeln. I dag är den ”hennes liv”.
Som nybliven ordförande i Bollnäs-Draget värnar hon om Bollnäs och stadskärnan och säger uppriktigt att det ”finns något särskilt i Bollnäs”.
– Här är vi öppna och vänliga och besökarna får hjälp och känner sig omhändertagna.

Äldsta generationen
Det var nästan givet att Karin skulle bli bokhandlare även om hon som ung drömde om att bli arkitekt och designa hus, språklärare och till och med ridlärare för hästar var hennes stora hobby. Hon jobbade som au pair i Frankrike, praktiserade och jobbade i bokhandel i Stockholm och insåg att detta med bokhandel inte bara handlar om att ”stå i butiken”.
– Nu är det vi som är den äldsta generationen bokhandlare. Det känns lite konstigt.

Helins bokhandel

Handla lokalt
Visst känner Helins bokhandel av näthandeln, men Karin Helin har ändå en tro på bokhandeln.
– Vi har i dag en rörelse om att handla lokalt och då borde det också vara naturligt när det gäller böcker. Vi försöker vara breda och i vårt sortiment finns mer än böcker idag. Vi kan erbjuda kunskap och vara hjälpsamma på plats något som näthandeln inte har möjlighet till. Dessutom poängterar hon att shopping det är i dag en företeelse att räkna med - och där vill bokhandeln vara med.Värnar om Bollnäs
Karin Helin gillar Bollnäs.
– Egentligen bor vi väldigt centralt och nära världen. Vi har bara två timmars tågresa till Arlanda.
Tågtrafiken är viktig för Bollnäs och den måste vi värna om, betonar hon. Karin har en dotter som dagpendlar till Ljusdal och gymnasiets textilprogram. På tåget hinner hon läsa läxor, sminka sig och äta frukost.

Vacker natur
Den vackra naturen, det öppna landskapet, skogen, vattnet – allt detta känns i Karin Helins hjärta.
– Och visst är det skönt att ha flera årstider!
Bollnäs har så mycket positivt att erbjuda, anser Karin Helin.

Det här är några av Karins alla smultronställen:
• Härliga vägsnuttar. Herte är vackert och Katrineberg med lanthandelsmuseet.
• Undersvik upp mot Karsjö där farmor döptes, konfirmerades och begravdes och där pappa och farbror Bengt också är begravda och där Karin konfirmerades och en gång gifte sig.
• Orbaden och härlig lunch.
• Gästgivars i Vallsta ”alla våra hälsingegårdar” och Gästgivars erbjuder kvalitet på sitt hantverksutbud ”vår nya hemslöjdsbutik”.
• Hårga Antik ”minner om barndomens auktioner med pappa och mamma”.