"Det skulle vara tomt utan handbollen"

Maria LifEfternamnet Lif i Kilafors kommer alltid att vara förknippat med idrott.
Och framför allt har det handlat om bollar av alla det slag.
Pappa höll på fotboll, brorsan och syrran spelade fotboll, lillbrorsan stod i fotbollsmålet. Döttrarna blev handbollsentusiaster – och då blev Maria det också.
– Det skulle vara tomt utan handbollen, säger Maria som är en av många eldsjälar i föreningslivet i Bollnäs.

I över tio år har Maria Lif varit tränare och lagledare för handbollstjejerna i Hällbo IF.

Det var en ren tillfällighet som gjorde att Maria engagerade sig i handbollen. Det saknades folk och brorsan Bengt var en hängiven eldsjäl och undrade om inte syrran kunde ställa upp -och det kunde hon. Nu är Maria lagledare, dottern Petra Lif-Eriksson är tränare och dottern Pernilla Lif-Eriksson är målvaktstränare.

Hällbo IFAlla får spela
Det är över 50 tjejer i åldrarna sex till 13 år som tränar handboll i Hällbo IF. Kilafors sporthall är hemmaarena än så länge, men kommer man upp i de högre divisionerna är planen inte tillräckligt stor varken för handboll eller badminton för Kilafors BK.

Det är synd, tycker Maria. Hon har fortsatt att engagera sig trots att döttrarna för länge sedan ”vuxit ur kostymen”, men de är ju som sagt fortfarande aktiva.

– Alla får spela och det ger så mycket att umgås med ungdomar, tycker Maria , som då och då också ”nattvandrar” på stan.

Fler föräldrar
Maria skulle önska att fler föräldrar engagerade sig. Det saknas alltid folk i sekretariatet, i kiosken, som funktionärer, i styrelsen… etc. Listan kan göras hur lång som helst.

– Det är full fart för jämnan och alltid något att fixa, berättar Maria.

När hon inte är engagerad i handbollen i Hällbo IF dansar hon zumba med arbetskompisarna på tandläkarmottagningen och besöker smultronstället kolonistugan på Ren.

Maria bor i Bollnäs, är engagerad i Hällbo IF, men som gammal kilaforsare klappar hjärtat för ett annat bandylag än Bollnäs - och det börjar också på B.

Här trivs Maria

  • Kolonistugan vid Varpen
  • Långnäs
  • Bolleberget vid tjärnen
  • Herrgården i Kilafors