Jag tror på stan

Mustafa ChehadeAlla känner skomakaren i Bollnäs. Många vet att han satsar på restauranglivet i centrum.
Få vet att han heter Mustafa Chehade och kommer från Libanon.
– Jag tror på stan. Det är därför jag satsar.

En kall februaridag 1990 kom Mustafa tillsammans med sin bror Mahmoud till Sverige och till flyktingförläggningen i Norrlandsporten. Då hade de tillsammans flytt från sitt krigshärjade hemland. Efter tre år fick han uppehållstillstånd. Kvar i Libanon finns föräldrar och fem syskon. Med jämna mellanrum besöker Mustafa sitt hemland.

Hårt arbete
Allt Mustafa kunde hade han lärt sig av sina farbröder som jobbade på skofabrik. Där började Mustafa arbeta när han var åtta år och där blev han kvar. På fabriken såg man att Mustafa var flink i fingrarna och kunde producera skor snabbare än de flesta.
Så någon skolgång blev det inte. Det var hårt arbete som gällde.
– Kom det beställningar från Saudiarabien var det bara att ställa upp 24 timmar om dygnet.
I Bollnäs trivdes Mustafa och fick så småningom praktik hos skomakaren i gamla Domushuset. När ägaren ville upphöra med verksamheten i mitten av 90-talet tog Mustafa över.
Sedan dess är han skomakaren med hela Bollnäs. Och skomakeriet släpper han inte. Där återfinns han dagligen.

Vann pengar
Mustafa gillar trav och han spelar ibland. För elva år sedan hade han turen att vinna ganska mycket pengar och det var då idén att öppna restaurang föddes. Gamla Tacobarens lokaler var ledig och hans första restaurang - Roma såg dagens ljus. Den restaurangen är numera såld. Sedan kom Baldanäs som han arrenderar ut. Därefter Cielo och Nightlife och nu senast restaurang Como. Han svarar inte själv för driften. Det har han duktiga medarbetare och kompanjoner som gör.
– Man måste ha mål och en vilja och göra satsningar av kärlek. Det gäller att kämpa för att nå resultat längre fram, säger Mustafa.

Familj i Bollnäs
I Bollnäs har Mustafa familj och sambo Jenny som stöttar honom. Äldste sonen Josef, 22 år, är utflugen. Han har studerat vid Torsbergsgymnasiets restaurangprogram och jobbar som kock på Cielo.
Malik är sex år och minstingen Naila, åtta månader. De bor i hus på Framnäs.
– Jag har en förstående sambo. Jag gör det här för barnen och en trygg framtid.

Se människor i centrum
I sin senaste satsning - restaurang Como - lyfter Mustafa fram den hjälp han fått av Bollnäs kommun när det gäller olika tillstånd som behövs. Fastighetsägaren Björn Jonssons engagemang har också betytt mycket för honom.
– Han har stöttat mig och tror på mig.  

Mustafa hoppas att hans senaste restaurangidé med cafeteria, lunchbar och a la carte-meny ska göra att utelivet i Bollnäs ökar. 
–Det är bra att det finns flera restauranger i centrum, säger Mustafa. Folk vill variera sig och prova olika ställen; särskilt på helgerna, menar han. Men priserna får inte vara för höga och miljön är viktig. Mat och dryck ska vara en njutning. 
– Det finns så många möjligheter i Bollnäs.

Mustafa tycker om vatten och hav. Här är några av hans pärlor:

  • Axmar brygga – vilken pärla
  • Albertina
  • Växbo krog
  • Långnäs