”Växbo, vilket ställe!”

ParJohansson-frilagdVi ska finnas på matkartan
Han är krögaren och kocken som arbetat på krogar i Paris, Oslo och Stockholm som behövde lite andrum och flyttade hem till Hälsingland.

Pär Johansson brinner för vällagad mat med riktiga råvaror från Hälsingland och länet. Han letar ständigt nya leverantörer. Det var tidigare ägaren av Växbo kvarn Rolf Åkerlund som bjudit Pär till Växbo. Av en tillfällighet hade de träffats på Wij trädgårdar. Det här var 2008 då arbetet med att bygga den nya krogen Växbo Krog påbörjats.
– Krogen är en säsongsbetonad verksamhet från maj till slutet av augusti, berättar Pär, som föreläser mycket om mat, har stor kunskap om mat och sett till att Växbo krog finns i White guide. Han har dessutom tilldelats Anders Walls landsbygdsstipendium som han tidigare i år fick motta av kung Carl XVI Gustaf; en av de många gäster som besökt Växbo krog. Pär också Matlandetambassadör utsedd av jordbruksministern.

Utveckla området
I dag tycker Pär Johansson att han lever sin dröm.

Växbo kvarn och hela området har blivit ett omtyckt besöksmål – och det finns idéer och planer på att utveckla området vidare. Förra sommaren öppnade Boa med lokalproducerade matprodukter, bageriet har en omtyckt cafédel etc.

– Det gäller att förvalta området på rätt sätt, betonar Pär.
– Jag vill sätta södra Hälsingland på matkartan. Det finns mycket kvar att göra och här finns eldsjälar som delar mitt intresse.

Par-Johansson-3Bra råvaror
Det är viktigt med bra råvaror, framhåller Pär. Han har säkert 100 leverantörer. Det handlar inte enbart om matföretag. Ortsbefolkningen i Växbo och runt omkring är fantastiska på att leverera frukt, bär och svamp. Det känns fantastiskt, tycker Pär.

– Jag vill bidra med min kunskap när det gäller mat så därför är ju mycket ute och föreläser om mat.

Hit åker gärna Pär:
Mobackes – ”barnen bara älskar sköldpaddorna och sen är det ju inte fel att man kan fika där”
Stall Stråtjära