"Gillar att möta publiken"
Efter fem år som producent på Kulturhuset Bollnäs har Pelle Larsson blivit Pelle med hela stan. Han gillar att möta publiken. Det är en roll som han trivs bra med, men när han stängt dörren på Kulturhuset en sen natt efter en lyckad konsert åker han gärna hem till Stugsund i Söderhamn.

Pelle Larsson– Jag känner mig hemma både i Bollnäs och Söderhamn.
Han studerade på musiklinjen på Bollnäs folkhögskola som ung och ”hängde” på dåvarande musikskolan och spelade med Bollnäs Ungdomsorkester, Bollnäs Blås, Kilafors storband bland annat.

Farfar var professionell musiker och spelade i Stockholmsfilharmonikerna. Så mycket musik fanns i hemmet. Det är därmed inte så konstigt att Pelle Larsson har en bakgrund som professionell musiker och musiklärare. Han har spelat på stora scener som Operan och turnerat med etablerade artister som frilansande musiker. Nu bokar han de större artisterna.

Miss Li var först
Miss Li var den första stora artisten som framträdde på Kulturhuset. Det är fem år sedan nu. Sedan dess har många stora artister framträtt på Kulturhusets scener.

Men Pelle Larsson ser också som sitt uppdrag att ha en verksamhet som överraskar publiken; smalare artister som inte är kända för den breda publiken och därmed inte stora publikmagneter, men som håller hög konstnärlig klass.
– Jag är stolt över bredden och att vi vågar göra relativt smala akter.
Pelle medger att det har varit slitigt; särskilt de första åren då Kulturhuset ifrågasattes i media.
I dag är han glad över att stormen blåst över och att allt fler uppskattar det utbud som Kulturhuset har att erbjuda. Det märks inte minst på publiksiffrorna.

Måste våga ta initiativ
Som producent måste man våga ta initiativ och bygga ett varumärke, menar Pelle Larsson. Särskilt i början knackade artisterna inte på dörren.
– Man måste våga ta initiativ och satsa, tro på det man gör, menar Pelle Larsson.
Det har gällt att sätta Kulturhuset på kartan både för branschen och publiken.
Idag ser han att det har gett resultat.
– Vi är en numer en spelplats att räkna med mellan Gävle och Sundsvall.
Hösten och våren är bokade med många välkända och mindre kända artister.

Spelar själv
Pelle är i grunden trombonist, men hanterar en mängd instrument. Sedan ett år är han medlem i Engmans kapell, där han spelar keyboard. Och det är så himla roligt! Med Engmans kapell upptäcker han nya platser som han inte visste fanns – inte minst i Hälsingland.
– Tänk Galven – vilken pärla!

Även om Pelle periodvis jobbar mycket hinner han också vara med familjen; sambon Ulrika Karlsson, sångpedagog på Kulturskolan, och barnen Henning, 11 år, och Minna, 8 år. De bor i Stugsund – inte långt från båtplatsen där sommarens pärla finns. Att vara ute på havet är bland de bästa som finns, tycker Pelle och familjen.
Sen borde han dra på sig löparskorna oftare.
– Jag behöver löpningen för att fungera, men det har blivit lite dåligt med den här hösten.

Det bästa med Bollnäs:
• ”Här finns en framåtanda och en positiv anda och man är inte rädd för förändring”.
• ”Långnäs är en favorit”.
• ”Galven har jag upptäckt i sommar”.

Här kan du läsa om alla evenemang i Kulturkvarteret.