Hon lever sin dröm

Arbrå Ångbageri Foto Katarina HanssonIbland stannar Petra Abrahamsson upp och inser att hon ”lever sin dröm”.
I dag är det möjligt att leva på företaget som Petra Abrahamsson tog över för fem år sedan -Arbrå ångbageri. Då var de två delägare. Idag är Petra ensam ägare med två anställda och ytterligare 2-3 personer under högsäsongen september-december.
– Jag har världens bästa jobb helt enkelt!
Det är kakorna från Hälsingland som besökare i Slottsboden kan köpa.
– Drömmen är att kungafamiljen också ska äta våra kakor.

Företagarfamilj
Petra kommer från en företagarfamilj. Entreprenörskap finns i blodet. Att vara ”sin egen” har hon tänkt på länge. Genom en Starta Eget-kurs blev hon sammanförd med Camilla Erlandsson. För fem år sedan köpte de Arbrå ångbageri; kända för sina goda pepparkakor. I dag är Petra ensam ägare till företaget.
Sedan starten har företaget utvecklats. I dag är det inte enbart pepparkakor som bakas i fabriken på Ren i Bollnäs. Det är småkakor av skilda slag och snart kommer en extra god citronkaka. Ångbageriets burkar är numera kända och varje år lanseras en ny färg.
– Det finns en frihet i att vara sin egen, säger Petra som dock inte sticker under stol med att det är slitigt mellan varven - särskilt till jul.

Petra Abrahamsson kakburkarÖver hela landet
Kunderna finns över hela Sverige. Åhlénsvaruhusen är en stor kund. Att kakorna finns i Slottsboden vid det Kungliga slottet är stort. Danmark köper kakorna och fler återförsäljare är aktuella. För inte så länge sedan besökte hon Formex-mässan.
– Den är viktig för oss. Där träffar vi våra kunder.
Drivkraften är givetvis att bygga ett framgångsrikt företag
– Men för mig handlar det också om att hitta en balans mellan företagslivet och det privata livet.

Ett delmål
Det första delmålet för företaget är uppnått; att kunna försörja sig och ha anställda.
I dag återfinns Petra väldigt mycket i produktionen. Det handlar mycket om att baka. Hennes andra delmål är att arbeta mer med utvecklingen av företaget, kundkontakter och utveckla arbetsplatsen och de viktiga mjuka värdena.
– Jag vill ju att Arbrå Ångbageri ska vara den bästa arbetsplatsen.

Hemma är alltid bäst
Freluga har också en plats i hennes hjärta. Där växte hon upp och där driver hon med syskonen Linda Netsman och Jacob Abrahamsson Freluga trädgårdsscen på sommaren.
Ibland är Petra faktiskt ledig och allra bäst trivs hon hemma i Björktjära med sin man och de två sönerna. Hon läser mycket. Det blir mycket deckare på sommaren och feelgood september-december.
Petra Abrahamsson är glad över att hon vågade ta steget och bli ”sin egen”.
– Idag föreläser jag själv på Starta eget kurser och det var där jag började en gång!

Hemma är bäst för Petra, men hit gör hon gärna utflykter:

  • Freluga förstås!
  • Lilla k
  • Bolletjärn ”där är det mysigt att grilla korv”