"Det är bara sång som gäller"

Sara GustafsonHon sjunger jämt. Så fort hon slår upp ögonen på morgonen och i stort sett hela dagen sjunger Sara Gustafson, 19 år. Det har hon gjort de senaste fem åren då hon bestämde sig att satsa på sången och la tvärflöjten delvis på hyllan.
– Det är så kul att sjunga!

Sara har bott i Bollnäs sen hon var fem år. Då kom hon flyttande från Uppsala. Det är pappas hemstad så det var naturligt att flytta till Bollnäs. Hela sin skoltid har Sara bott i Bollnäs - och nu avslutar hon gymnasiet estetiska program. En stor del av fritiden tillbringar Sara på Kulturskolan. Hon spelade tvärflöjt och var med i alla orkestrar – HuxFlux, Popblåsarna och Bollnäs ungdomsorkester. Men, så upptäckte hon sången och nu är det bara det som gäller.

– Jag spelar lite tvärflöjt också, men mest bara på skoj.

Vill studera sång
Sara tar lektioner för Ulrika Karlsson på Kulturskolan, är med i gruppen Echo, tar privatlektioner för Linda Netsman och undervisats i sång på Estetiska programmet av Marie-Louise Nilsson och hon är ibland sångsolist i Kulturskolans storband Oden Big Band.

Det är jazz, pop och rock som gäller för Sara.

– Bollnäs är en bra stad om man vill hålla på med musik, betonar Sara, som känner att hon till hösten vill satsa på sången.

– Jag söker till olika folkhögskolor och hoppas att jag kommer in och då har jag möjligheten att testa om det är sång jag vill hålla på med i framtiden, men det känns som så nu.

Sara GustafsonAlla känner alla
Sara gillar Bollnäs. Det är en bra stad att växa upp i. Alla känner visserligen alla och det är på gott och ont, men mest på gott, tycker Sara.

Hon har många kompisar som delar hennes intresse för musik; inte minst på estetiska programmet. Arbetet med slutproduktionen En midsommarnattsdröm av William Shakespeare och med nyskriven musik av Anders Skogh pågår.

Sedan blir det föreställningar från 13 april till och med den fjärde maj.

Det är klart att det är slitigt, men väldigt, väldigt kul, tycker Sara, som deltar i båda uppsättningarna av föreställningarna och har flera roller att plugga in.

Hoppas på sången
Det blev ingen fortsättning på musicerandet med tvärflöjten. Nu är det lillsyrran som spelar medan brorsan hellre håller på med sport.

Sara hoppas att hon i framtiden kan leva på sin sång. Trivs hon med folkhögskolelivet söker hon vidare till Musikhögskolan - och sen får hon se.
Men hon hoppas, hoppas väldigt mycket.

Hit tar Sara gärna sina kompisar:

  • Görtsbo till stugan.
  • Stora scenen på Kulturhuset
  • Freluga trädgårdsscen
  • Lilla k


noter