Jag trivs bättre på landsbygden

Thomas LothströmEfter 17 år i Stockholm återvände Thomas Lothström hem till sitt Kilafors. Det var 7-8 år sedan. I dag är han en av flera eldsjälar i Kilafors med många ideella engagemang- allt för att bygden ska leva.
I dag har han inga planer på att återvända till storstan och förresten tar det bara 2,5 timmar med tåg dit.
– Här är trevligare och billigare att bo. Jag trivs bättre på landsbygden.

Ingen ålderssegregering
När Thomas jämför sin tid i Stockholm med ”hemma i Kilafors” upplever han att storstan har en betydligt större åldersegregering. Här finns inte den.
– Här går alla ut; stilar och åldrar och blandas. Man brukar säga att landsbygden är mindre toleranta, men så upplever inte jag det.

Bidrag till Kilafors
Thomas arbetar med storyboard – bildmanus. Han var en av de första som började ägna sig åt storyboard. I dag är han frilansare med basen i Kilafors. Den mesta tiden ägnar han åt att utveckla bygden. Det ger inte så mycket pengar, men en tillfredsställelse att ha gett ett bidrag till Kilafors.

Utveckla bygden
Thomas är en av många bakom Sägensafarin, en trolsk sagoberättelse i skogsmiljö, som tyvärr inte blir av i sommar, men förhoppningen är att den är i gång igen sommaren 2016. Thomas jobbar också aktivt i Kilafors Biografförening och är en av entusiasterna i driften av nostalgibutiken Järn-boa i samma hus där han för övrigt bor på övervåningen och är dessutom redaktör för lokaltidningen Hänt i bygden.

Thomas Lothstrom 16Positiva nyheter
– Vi har bara positiva nyheter och speglar vad som händer i bygden. Hänt i bygden är viktig för oss.
Thomas är också med och anordnar gammeldags julskyltning i Kilafors. Varje år andra advent är det dags att ”öppna på förlåten” i alla skyltfönster. Det är femte gången nu.
– Det är sådana gånger man inser vad mycket det finns i Kilafors.


Det visar gärna Thomas:

  • Knupbodarna – ”det är härligt att komma ut i skogen”
  • Hårgaberget och Kölberg också som är ”ett fint naturreservat med vidunderlig utsikt”
  • Bollnäs – ”Långnäs är fint och en fika på NK eller Krokanen”