"Jag tycker om utsikter och att cykla igenom byar"

Vilma SkärydHon har alltid sjungit -19-åriga Vilma Skäryd, Bollnäs, så att det var inte så konstigt att hon studerade Torsbergsgymnasiets estetiska program. Många trodde nog att det var sång som Vilma skulle satsa på.
Det trodde hon nog själv också.
I dag har hon tänkt om, men stänger inte helt stängt dörren för sången. Hon sjunger på dop och begravningar.

Bo i Kanada
Innan hon tar itu med studier på allvar vill hon resa till Kanada och arbeta där ungefär ett halvår. Det har varit en dröm för henne sedan hon var liten.
– Den ska jag bara uppfylla, betonar hon.

Ingenting kan hindra Vilma; inte ens att hon precis blivit sambo i centrala Bollnäs. Hon är i en ny fas i livet där hon ska bestämma vad hon vill göra i framtiden - efter Kanada.
I dag lutar det åt beteendevetenskap, sociologi och ledarskap.

Hon är en av 12 ungdomar i åldern 18-25 år som genom Rotary genomgår en ledarskapsutbildning. Intressant, tycker Vilma.

Vilma SkärydVilma vill läsa vidare, men har tagit paus i studierna. Hon jobbar som servitris på Scandic.
– Jag har ingen brådska. Jag har 45 år på mig att jobba.

Föddes som hästtjej
Vilmas föräldrar arbetar båda med hästar så Vilma föddes som hästtjej och har bott större delen av sitt liv i Alfta och under högstadietiden och gymnasiet i Arbrå. Hennes föräldrar bor nu i Rengsjö. Hon gillar fortfarande att rida och hålla på med hästar, men tycker det är skönt att kunna släppa det nu när hon har egen bostad.
På senare tid har hon börjat dansa. Hon började ”sent i livet”, men finner stor glädje i att röra sig och är med i Hälsinglands Dansteater.

Uppskattar Bollnäs
Det finns mycket i Bollnäs. Vilma har mest tillbringat tiden i Bollnäs på Heden och estetiska programmet och Kulturskolan och Kulturhuset.
Hon tycker att hon allt mer uppskattar Bollnäs och vad småstaden står för. Hon gillar utsikter och att cykla genom byar.

– Idag kan jag se hur fint det är som jag inte gjorde när jag var yngre. Fast jag tror att jag är en storstadsmänniska, säger Vilma.
Men nu är nu - och då gäller dansen, sparandet till resan till Kanada och vem vet kanske sången tar över - och då är det klassiskt som gäller.

De här platserna besöker gärna Vilma:

  • Flästa och Växbo. ”Att cykla genom där är fint; jag gillar att cykla”
  • Bolleberget och Orfa. ”Jag gillar utsikter”.
  • Kyrkan i Arbrå. ”Där är det fint att sitta och titta ut över vattnet och det är jätteskönt att kliva in i en kyrka”.