Gävle symfoniorkester, Sånger av Richard Strauss

Musik och underhållning
Datum: 2017-04-21 19:30

Plats: Bollnäs kulturhus, Stora scenen  |  Stad: Bollnäs

Gävle Symfoniorkester

Dirigent: Giedre Šlekyte
Solist: Golda Schultz

Program:
Madeleine Isaksson Uruppförande Sånger av Richard Strauss
Schumann Symfoni nr 1

Madeleine Isaksson hör till de svenska tonsättare som gjort stor lycka utomlands, inte minst i Paris, där hon varit bosatt under lång tid.
I München började Richard Strauss sin långa karriär med att som barn skriva sånger, och ett par hundra sånger senare avslutade han sin karriär med sånger. Han skrev sånger under alla skeden av sitt liv, och åtskilliga av dem hör till sångrepertoarens största pärlor. Robert Schumann kände ett starkt tvång att visa sin Clara (och främst hennes far) att han var en riktig tonsättare, och en sådan måste kunna skriva symfonier. Men det tog emot, och det behövdes mycket svett och tårar, men också lycka, innan hans vårsymfoni var klar. Fast då hade han verkligen lyckats!
Den skildrar inte bara naturens vår, utan även hans känslomässiga vår!

Richard Strauss
Richard Strauss växte upp i ett musikaliskt hem, fadern var professionell hornist och en inte oäven tonsättare. Redan 1882 skrev Richard en solokonsert till honom. Men fadern fann pojkens verk alltför svårt för att våga spela det offentligt. Vid sidan av symfoniska dikter och operor ägnade sig Richard Strauss flitigt åt att komponera sånger. Hans första bevarade komposition är en sång skriven den 21 augusti 1871, då han alltså var sju år gammal. Under sin långa levnad hann han med omkring 250 sånger, och 77 år senare skrev han 1948, 84 år gammal, sina sista sånger. Strauss har själv orkestrerat en lång rad av sina sånger, vilka alla ursprungligen var skrivna för sång och piano.

Golda Schultz
Hennes debut vid Festspelen i Salzburg i somras bekräftade att Golda Schultz är en av dagens mest spännande operasångerskor. Efter studier i Kapstaden och vid anrika Juillard School i New York, där hon tog examen 2011, gjorde hon sin scendebut 2012 med Bayerska Statsoperan. Därefter har hon framträtt på bl.a. Operahuset i Zürich och Hamburgs Statsopera. Den sydafrikanska sopranen Golda Schultz är ett av operavärldens nya heta namn!

Giedré Slekyté
Dirigenten Giedré Slekyté från Litauen har studerat dirigering vid institutionen för musik och konst vid Universitetet i Graz och vid Högskolan för musik och teater Felix Mendelssohn Bartholdy i Leipzig. Parallellt med studierna har hon framträtt med olika orkestrar, framförallt St. Christopher Chamber Orchestra i Vilnius. Hon har även lett föreställningar på Konzert Theater Bern i Schweiz och deltagit i flera master classes, bland annat med legendariske dirigenten Bernard Haitink.

Madeleine Isaksson
Madeleine Isaksson, studerade under 80-talet på piano och komposition på Musikhögskolan i Stockholm, med diplom från pianolärar- och kompositionsklassen. Som utlandsstipendiat studerade hon vidare i Holland och sedan Frankrike där hon alltsedan 90-talet bor och verkar som tonsättare.

Hennes musik är skriven för skiftande besättningar, såväl instrumentala, orkestrala såsom vokala. Här kan nämnas några senast tillkomna verk: för instrumentalensemble: septetterna Sondes (2009) och Isär (2012), för vokalensemble: Ciels (2010) och Terre de l’absence (2012), Hemligheten (2014) för counter-tenor och äldre instrument, text Tomas Tranströmer, och sist hennes andra violinduo: Vide supra (2014). Hösten 2005 utkom hennes porträttskiva Failles på Phono Suecia. Hon belönades med Järnåkerstipendiet 2012 för verket Les sept vallées för solo blockflöjt. Madeleine Isakssons musik har spelats på konserter och festivaler av framstående ensembler i flertalet länder.

 

Plats: Kulturhuset, Stora scenen
Längd: ca 1 timme
Biljetter: 200 kr, pensionär 150 kr, studerande 50 kr. Priser inkl. serviceavgift
Skolungdom upp till 19 år - fri entré. Biljett erfodras och hämtas i Kulturhusets reception.

Du kan även köpa dina biljetter i Kulturhusets reception, öppettider: mån 9-17, tis-fre 8-17.
Biljettkassa öppnar också alltid en timme innan konsertens början.

Arrangör: Kulturenheten Bollnäs kommun

 

Telefon
0278-25577
Adress
Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs

 

Karta


 

Alla datum


  • 2017-04-21 19:30