SM-veckan: Skicross

Idrott och tävlingar
Datum: 2017-01-31 08:00

Plats: Bollebacken, Bolleberget

SM-veckan - avgörandets ögonblick
SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Sveriges Television (SVT) är sändande bolag.

Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid genomföra svenska mästerskap i olika idrotter i en och samma stad. SM-veckan genomförs vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige.

SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund (SF) vilka representerar upp emot 250 olika idrotter (grenar). Genom SM-veckan vill vi få ett ökat intresset för svenska mästerskapen och samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang. Många människor ska kunna ta del av Sveriges bästa idrottsutövare på plats, i media och framför TV:n. SM-veckans ambition är att vara en idrottslig folkfest i värdstaden under en vecka.

 

Så funkar det
Skicross är sporten som har liknats med både hårdrock och F1. Ett åk är actionfyllt från start till mål. I banan finns snäva velodromkurvor, hopp i olika storlekar, utmanande terrängvågor och inte minst – motståndare. Gör du ett misstag riskerar du att bli om- eller nerkörd. En tävling börjar med kval där de tävlande kör ensamma mot klockan. De 32 snabbaste herrarna och de 16 snabbaste damerna kvalar vidare till åttondels- respektive kvartsfinaler.

Fakta
Skicross utvecklades i USA under 1990-talet och hör till skidåkningens freestyle. Idrotten härstammar från snowboardåkningens boardercross. Strax efter att sporten skapades tog den plats i X-games. Det ledde till att sporten etablerades på riktigt även i Europa. Bland utrustningen finns storslalomskidor, raka stavar, hjälm och ryggskydd. I ett åk kan hastigheten nå 90 km/h och hoppen kan innebära airtime på 2-3 sekunder. Belastningen i svängarna är på 3-4 G-krafter.

Visste du att…
… Sverige har genom åren skördat stora framgångar internationellt. Tidigare toppåkare är bland andra Lars Lewén, Tommy Eliasson, Eric Iljans och Magdalena Iljans.
… Sverige ställde upp med fem åkare i olympiska spelen i Sotji 2014: Anna Holmlund, John Eklund, Mikael Forslund, Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg. Anna Holmlund vann OS-brons.
… Sverige i dagsläget har två skicrossgymnasier.
… Sverige arrangerar sedan flera år både världscuptävlingar och europacup i skicross.

Läs mer:
skidor.com/skicross

 

Adress
Bollevägen 177, 821 94 Bollnäs, Sweden

 

Karta


 

Alla datum


  • 2017-01-31 08:00