Artikel-bild

Baletten Svansjön från National Opera i Kiev.

Baletten Svansjön från National Opera i Kiev, liveinspelad 2019, visas i Biografteatern. Alla biljettintäkter går oavkortat till UNHCRs arbete i Ukraina. Fika i pausen ingår.

Evenemanget görs i samarbete med Folkets hus och parker och ABF västra Hälsingland. Vi i Kilafors biografförening är glada att på det här sättet kunna visa solidaritet med Ukrainas befolkning. Alla intäkter kommer oavkortat att gå till UNHCRs arbete i Ukraina.

Svansjön är den ikoniskt klassiska balett som förmodligen har framförts flest gånger, och för det högsta antalet åskådare, samt av de mest prestigefyllda kompanierna i baletthistorien, sedan den förstg gången sattes upp 1877.

Den ursprungliga versionen av baletten som arrangerades 1894-1895 av Marius Petipa och Lev Ivanov lade grunden för alla upplagor som skulle komma därefter, varav den mest kända hade Rudolf Nureyev i huvudrollen. Valery Kovtuns version presenterad av Kiev National Opera Ballet är inget undantag från regeln och förblir trogen andan i originalet. Känslor och förtrollning garanteras i Tjajkovskijs mest bländande balett.

SPELTID: 2 tim 39 min inklusive en paus på ca 30 minuter
PRIS: 200 kr inklusive pausfika. Ungdom upp till 26 år: 150 kr.
INSPELAD I KIEV 2019
KOMPOSITÖR Pyotr Ilyich Tchaikovsky
ORKESTER: Orchestra of the National Opera of Ukraine
DIRIGENT: Mykola Dyadura
KOREOGRAFI: Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexandre Gorski (original)
Koreografisk version: Valery Kovtun (premiär 1986)
I ROLLERNA: Natalia Matsak (Odette/Odile), Denys Nedak (Prins Siegfried), Yaroslav Tkachuk (Rothbart)

Sidfot