Artikel-bild

Hälsingehambon

Äntligen är det åter dags för den härliga traditionen Hälsingehambon att ta plats! En dag full av dans, musik, mat, underhållning och härlig atmosfär. Detta vill du inte missa!

Hälsingehambon är inte bara dans utan i allra högsta grad även härlig folkmusik. Traktens skickliga spelmän- och kvinnor spelar till dansen på respektive etapp samt leder dansarna till dansplatsen.

Hälsingehambon dansas enligt tradition ”den första lördagen efter första söndagen i juli”. Då är det åter dags att i tidig morgondimma infinna sig i byn Hårga nedanför det mytomspunna bergets fot. Just när älvorna dansar bort daggen från ängen och solen stiger över bergets topp, samlas glada dansare och publik och Ljusnans vackra dalgång fylls med musik och hambodans från tidig morgon fram till sen kväll.

Hälsingehambon ses av många som dansens Vasalopp. Innan dagen är slut har paren dansat sig igenom tre etapper med start i Hårga vidare till Fagernäs i Arbrå för att avslutas i Järvsö. På Stenegård i Järvsö dansas det till sist semifinaler och finaler som kantas med fin underhållning.

Hälsingehambon startar tidig morgon i Hårga by. Här bjuds hela familjen på en stämningsfull morgon. Hårga-etappen dansas i ring på slåtteräng vid Ljusnans strand. Fäbodfrukost kan köpas och serveras på hembygdsgården.

Arbrå-etappen dansas på gräs på Fagernäs intill Ljusnans strand. Här serveras en smaklig lunch till dansarna. Det finns möjlighet att köpa lunch och fika för besökare.

I Järvsö dansas etapp 3 på dansbanan nedanför Stenegård med efterföljande semifinaler och finaler. Serveringsstånd finns på och intill dansplatsen. Östen med Resten underhåller mellan semifinaler och finaler.

Fullständigt program och senaste information hittar ni löpande på Hälsingehambons hemsida eller Facebook Länk till annan webbplats..

Här hittar ni programfoldern digitalt. Pdf, 3.3 MB.

  • Den
  • till
  • Hårga, Arbrå, Järvsö
  • Biljettinformation Vuxna 50 kr (Hårga och Arbrå). Vuxna 100 kr (Järvsö). Barn under 15 år gratis. 150 kr för dagbiljett till alla 3 etapper (Hårga, Arbrå och Järvsö).
  • Arrangör Föreningen Hälsingehambon
  • Kontaktuppgifter 076-8366883, info@halsingehambon.com
  • Webbplats https://halsingehambon.com/
  • Kategorier Teater & underhållning, Hälsingegårdar, Musik, Barn & familj, Dans, Ungdom

Sidfot