Artikel-bild

Novemberkåsan 2022 i Bollnäs

Varmt välkomna till den stora folkfesten Novemberkåsan!

Novemberkåsan är en årlig motorcykeltävling som körs på olika orter i Sverige. I år arrangeras tävlingen i Bollnäs. Den är en av Sveriges äldsta och mest kända motorcykeltävlingar och brukar dra till sig 25 till 30 000 besökare. Befolkningen i Bollnäs kommer alltså att fördubblas under helgen!

Nordligaste kåsan någonsin

Novemberkåsan arrangeras av Svenska Motorklubben och har körts sedan 1915 med några få avbrott. I år har turen fallit på Bollnäs och Bollnäs Motorklubb, som arrangerar Novemberkåsan för första gången. Det blir den nordligaste kåsan hittills.

30 mil i svår terräng

Tävlingen, som körs som enduro typ 1, omfattar tre sträckor på 10 mil var, alltså totalt 30 mil. Ett varv körs på dagen och två varv på natten utmed skogsstigar och i terräng. Novemberkåsan är känd för sina svåra passager som kan vara bäckar, myrar och vattendrag. Sträckorna är hemliga fram till någon dag innan start.

Ett kraftprov

Novemberkåsan är känd som en av världens tuffaste endurotävlingar och är ett kraftprov för alla som kör den. Endast ett fåtal lyckas ta sig i mål. Tävlingen körs mestadels i mörker på natten där förarna får utstå många timmar i mörker och kyla och klara av både backar, gropar, lerpölar, gyttja och vattendrag och så vidare.

Folkfest för hela familjen!

Bollnäs motorklubb välkomnar alla som vill besöka Novemberkåsan.

Läs mer om evenemanget på Bollnäs motorklubbs webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håll även utkik på Bollnäs Motorklubbs Facebooksida för mer information.

Sidfot