Renshammarskolan – En av Sveriges modernaste skolor

Vid skolstart öppnade Renshammarskolan i Bollnäs, en av Sveriges modernaste skolor. Skolan har plats för 500 elever från förskoleklass till årskurs sex och har anpassats för att klara förändringar i antal elever.

– Det känns fantastiskt att vara på plats! Lokalerna är optimalt anpassade efter vår verksamhet. Miljöerna främjar barnens lärande, oavsett behov. Det skapar möjligheter till ett pedagogiskt arbetssätt som vi inte haft tidigare i Bollnäs, säger Lena Hanberg, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Kapprum fullt med elevernas kläder.

Ett av kapprummen i skolan.

– Vi är väldigt stolta över det här projektet! Totalt har vi byggt drygt 8.000 kvadratmeter ny lokalarea. Den totala kostnaden blev 275 miljoner kronor vilket är 42,7 miljoner mindre än kalkylen. Renshammarskolan har nästan uteslutande byggts av lokala företag och är inte bara en av Sveriges modernaste skolor, utan enligt mig har den garanterat Sveriges vackraste utsikt också! Säger Per-Erik Karlsson, fastighetsförvaltare på Bollnäs kommun.

Lekområde, blånande berg och älven Ljusnan.

Utsikt från skolan med lekområde, blånande berg och älven Ljusnan.

Trä som tema

Skolan är byggd i trä, vilket innebär hälften så stor klimatpåverkan än en betongstomme. I skolan finns sju hemvister som var och en har tre klassrum, skapandeverkstad, allrum, kapprum och grupprum. Varje hemvist är döpt efter ett träslag som finns på skolgården; Björken, Lönnen, Asken, Rönnen, Granen, Tallen och Linden. Fyra av hemvisterna har rum avseddaför fritidshemmet, men som även skolan använder under skoltid.

I mitten av skolbyggnaden finns moderna lokaler för slöjd, hemkunskap och skolbibliotek.

En vägg med hänvisningsskyltar.

Hänvisningsskyltar på en av skolans träväggar.

– Vi har utgått från skolans behov och lokalerna är anpassade efter verksamheten. Eleverna och pedagogerna har tillgång till en musiksal med ljudisolerade väggar, för att inte störa närliggande undervisningssalar, och med noga avvägd akustik för de som deltar i musikundervisningen inuti musiksalen. Golven i Renshammarskolan är byggda med ett ljudisolerande material som sviktar lite vilket gör dem tysta och extra bekväma att gå på. Dessutom är det golvvärme i hela skolan, berättar Per-Erik Karlsson.

Biblioteket med hyllor och böcker,

Renshammarskolans bibliotek.

Teknik som stöd i undervisningen

I varje klassrum finns högtalarsystem och lärarna kan prata i en mygga vilket gör att elever som sitter längst bak i klassrummet hör precis lika bra som elever som sitter längst fram. Belysningen i klassrummen går att anpassa för de elever som har behov av det. I skolans entré finns en gradäng, som är en trappstegsformad avsats, med sittplatser, filmduk och bioljud.

En person skriver på tavlan längst fram i klassrummet.

Anja Öqvist, speciallärare på Renshammarskolan.

Allrum och gradäng.

Allrum och gradäng.

Utemiljö med något för alla

Utomhusmiljön är anpassad både utifrån mellanstadieelever och lågstadieelever. Det finns gungor, en basketplan, ett klätterområde med en hinderbana och två fotbollsplaner, en asfalterad yta för aktiviteter som till exempel landhockey och innebandy. Den stora skolgården, den närliggande skogen, torget framför skolan och den lilla amfiteaterplatsen möjliggör för undervisning utomhus.

– Här finns verkligen möjligheter för både undervisning utomhus och något för alla elever på rasterna. Vi har målade hagar, kingrutor och annat som eleverna gillar att ha på rasterna. Det finns även två bodar med lekutrustning, säger Lena Hanberg.

Basketplan med skog i bakgrunden.

Basketplanen.

Amfiteatern utanför skolan.

Amfiteaterplatsen med gungor och bodar med lekutrustning i bakgrunden.

Tillgängligt och säkert

Infrastrukturen är planerad för att det ska vara så säkert som möjligt. Det finns ett hämta- och lämnaområde, en yta för bussar och en egen infart och lastplats för gods. Både skolbussar och linjetrafik kör in på området vilket gör att eleverna som kommer med buss inte behöver korsa några vägar.

– Vi har byggt nya belysta gång- och cykelstråk från väster till öster och från norr till söder genom skolområdet, som alla hänger ihop. På området har vi gjort flera cykelparkeringar med plats för 252 cyklar, varav 120 platser är under tak. Det värmer att se att många föräldrar är föregångare som cyklar med sina barn till skolan, säger Per-Erik Karlsson.

Cykelparkering med tak och många cyklar.

Cykelparkeringar med tak.

Hela området gynnas

Höghammarskolan, Höghammarhallen och kommunens närliggande dagverksamhet är exempel på fler kringliggande verksamheter som gynnats av att skolan byggts. Förutom den förbättrade infrastrukturen som redan nämnts har Höghammarhallens entré tillgänglighetsanpassats, parkeringarna blivit tydligare och det finns arbetsrum för lärare samt fyra nya omklädningsrum för skolans idrottsundervisning. Höghammarskolans elever äter i en egen matsal i Renshammarskolan och Höghammarskolan har även fått en egen plats där taxi-bilar kan hämta och lämna skolans elever.

– Nu ser vi fram emot invigningen tillsammans med elever, vårdnadshavare och personal i september! Vi planerar också för att bjuda in allmänheten till ett öppet hus och tittar just nu på lämpliga datum. Så håll utkik i Bollnäs kommuns kommunikationskanaler efter information, säger Lena Hanberg.

Illustrationsbild i 3D från 2022 på Renshammarskolan.

Illustrationsbild i 3D från 2022.

Jämför gärna 3D-skissen på skolan med hur det blev i verkligheten!

Renshammarskolans framsida och entré.

Renshammarskolans framsida och entré i juli 2024.

Häng med när Bollnäs växer!

Vi har samlat alla tidigare publicerade artiklar om Renshammarskolan på ett och samma ställe. Vi kommunicerar projektet löpande om våra större byggprojekt. Du hittar dem på sidan Bollnäs växer.

Relaterade artiklar

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 september 2024 kl. 21.18