10 tips för att minska energianvändningen

Bild på laddkabel i elkontakt och spargris

Att använda energi mer effektivt är inte bara mer ekonomiskt, det ger också andra fördelar för dig och klimatet. Oavsett storlek och verksamhet så har alla nytta av att se över sin energianvändning. Här kommer tio tips för att minska energianvändningen:

 • 1. Uppvärmning
  Se över om det finns möjlighet att stänga av golvvärme eller element i vissa utrymmen, alternativt att sänka temperaturen. Lufta radiatorer. Värms oanvända ytor upp?
 • 2. Kontorsrum
  Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum, både ditt eget kontor och konferensrummet. Stäng ner utrustning.
 • 3. Kontrollera dörrar och fönster
  Sätt tätningslister på dörrar och fönster så att inte varmluft läcker ut.
 • 4. Omklädningsrum
  Snabbduscha och stäng av vattnet helt vid schamponering. Stäng av handdukstorken eller sätt på timer.
 • 5. Stäng av skärmen
  Undvik att ha skärmar på stand-by i konferensrummen. Lämna din egen dator i låsläge. I viloläge sparar man ström.
 • 6. Nya produkter
  Vid inköp se till att ha produkter med energimärkning: vitvaror, tv-apparater, lampor. Räkna på hela produktens livslängd för att få en bättre bedömning.
 • 7. Belysning
  Byt till Led lampor, underhåll armaturer för bästa ljusspridning. Planera utrymmen och aktiviteter i lokalerna för att optimera användandet av dagsljuset.
 • 8. Transport
  Ta fram en företagspolicy för resor och möten som styr mot resurseffektiva alternativ. Inför resfria möten, minimera tjänsteresor och välj tåg framför bil och flyg. Inför sparsam körning, vilken kan reducera bränsleförbrukning med upp till 20 procent samt minska kostnader för service och underhåll. Logistikplanera och ruttoptimera.
 • 9. Nattvandring
  Att nattvandra är ett enkelt sätt att identifiera utrustning som står på utanför produktions- eller öppettid. Involvera de som arbetar i verksamheten och som bäst känner till verksamhetens behov i nattvandringen.
 • 10. Ventilation
  Anpassa ventilationen utifrån vilka ytor som används, kontrollera värmeväxlarens effektivitet och att tiduret harmoniseras med verksamhetens tider.

Fler tips och mer information hittar du här:
Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bollnäs kommuns energi och klimatrådgivning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nyhet utifrån Energimyndighetens kampanj "Varje kilowattimme (kWh) räknas" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 december 2022 kl. 10.04