Möjliggöraren Anders Tång

Anders Tång Bollnäs kommuns energi- och klimatrådgivare

I Bollnäs kommun finns många tjänstepersoner som kan hjälpa dig som företagare med olika frågor. En av dessa möjliggörare är kommunens Energi och klimatrådgivare Anders Tång.

Vem är Anders?

Jag heter Anders Tång och är en 42-årig månskensbonde. Tillsammans med min sambo har vi 65 tackor och sju hästar hemma på gården i Trönö. Till vardags är jag sedan elva år kommunens energi- och klimatrådgivare.

För den som aldrig varit i kontakt med en energirådgivare på kommunen, vad gör du?

En energi- och klimatrådgivare är ett gratis och opartiskt "bollplank" i energi- och klimatfrågor. Vi finns till för privatpersoner, små- och medelstora företag och föreningar för att ge tips och råd på hur man kan minska sin energianvändning och därigenom spara kostnader och minska sin miljöpåverkan.

Vilken hjälp kan företag få av kommunens energirådgivare?

De flesta företagare har stenkoll på sitt företag och den verksamhet man bedriver. Men ibland kan det vara bra att det kommer in någon utifrån. Att få någon att diskutera och bolla frågor och idéer med, som ser saker från en lite annan synvinkel. Som kanske ser den där energitjuven som jämt funnits där, eller den som man inte trott den haft någon påverkan.

Om man ska investera för framtiden, hur ska man tänka?

För att tänka långsiktigt, tänk energieffektivt. En dyrare investering kan innebära lägre driftkostnader under en längre tid. Det gäller oavsett om man diskuterar byggnaders klimatskal, uppvärmningssystem, fläktar och pumpar, transporter, och så vidare. Så mitt tips är att inte fokusera helt på utgiften just nu utan räkna på kostnadsbesparingarna över tid.

Om du fick ge tre generella tips till företagare som sitter och funderar på vad man kan göra för att minska sin energianvändning. Finns det några snabba tips du ka ge?

  • Försök använda eldrivna verktyg i stället för tryckluftsdrivna. Om man behöver tryckluftsdrivna verktyg, håll koll på tryck och läckor. Ett pyttelitet luftläckage som man ibland kanske inte ens noterar, kan kosta tusenlappar per år.

  • Gör en nattvandring i företagets lokaler. Många brukar ofta upptäcka saker som kanske är igång i onödan. Det kan vara belysning som är tänd i konferenslokalen, en dataskärm som är skrämstängningsläge i stället för energisparläge, ett fönster som står öppet, kopiator som står och tuggar mm.

  • Se till att inte släppa ut värmen. Ha täta dörrar, fönster, portar, ha inte öppet i onödan. Ventilera lagom mycket. Värms lokaler som inte används upp, kan temperaturen i dessa justeras?

Ta gärna kontakt

Ta gärna kontakt med mig om du som företagare har funderingar, frågor och tankar som du vill bolla med någon. Jag hjälper gladeligen till och delar med mig av min kunskap. Rådgivningen kan ske per telefon, digitalt möte, e-post eller genom ett personligt besök.

Namn: Anders Tång
Roll: Energi- och klimatrådgivare, Samhällsbyggnadsförvaltningen på Bollnäs kommun.
Telefonnr: 070-378 69 30
Epost: anders.tang@bollnas.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 januari 2024 kl. 11.49