Möjliggöraren Anders Lans

Hand som håller i ett träd samt Bollnäs Energis logotype

I Bollnäs kommun finns många tjänstepersoner som har kontakt med företagare i olika frågor. En av dessa är Anders Lans, Stadsnätschef på Bollnäs Energi AB.

Vem är Anders Lans och vad är din roll hos Bollnäs Energi?

Jag heter Anders Lans, en 55 årig Edsbybo som sedan många år bott i Bollnäs. Jag bor med min dotter på en hästgård i Röste. Hästarna och gården tar väl upp den mesta av min lediga tid, en skön kontrast till vardagen som jag spenderar på Bollnäs energi i min roll som stadsnätschef.

Vad gör Bollnäs Energi?

Bollnäs Energi är ett kommunalt bolag, helägt av Bollnäs kommun. Vårt uppdrag är att leverera värme, el och kyla, samt ett öppet, snabbt och säkert bredbandsnät till hushåll, företag och offentliga aktörer inom Bollnäs kommun.

Bollnäs Energi levererar en öppen plattform. Vad innebär det?

Att ha en öppen plattform innebär att nätet är ett öppet stadsnät. Här kan alla tjänsteleverantörer möta kunder och sluta avtal om tjänst på samma villkor. Vi som nätägare levererar inga tjänster, vilket borgar för en sund och kundvänlig konkurrens. År 2019 blev Bollnäs Energi utsedda till "årets öppna nät", en stor ära som vi tagit med oss och jobbat vidare med för att bli ännu lite bättre.

Hur många företag i Bollnäs har tillgång till fiber och hur står det sig i jämförelse med andra kommuner?

Idag har ca 98% av företagen i Bollnäs kommun tillgång till fiber, vilket är väldigt bra i jämförelse med hela Sverige där tillgången ligger på strax över 94%.

Hur tror du utvecklingen kommer gå inom fiber/bredband om du tittar en bit in i framtiden?

Jag tror och hoppas att utbyggnaden av 5G fortskrider och blir mer tillgänglig, framför allt för näringar som är mobila tex skogsnäringen, transport mm. Här känner jag att vi kan vara till stor nytta, då vi kan hjälpa till att koppla upp mer petrifiera master med vår fiber. Vi har idag ett fibernät som täcker stora delar av vår kommun, och det vore bra om det nyttjades även för att sprida 5G nätet i vår kommun.

Hör gärna av dig.

Har du frågor kring vårt fibernät eller funderar på något annat som du tror vi kan hjälpa dig med. Hör gärna av dig, så ska vi försöka hjälpa till.

Namn: Anders Lans
Roll: Stadsnätschef, Bollnäs Energi AB
Telefonnr: 0278-25469
Epost: anders.lantz@bollnasenergi.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 april 2023 kl. 09.38