Från anställd till delägare och helägare

Maria Märges

Maria Märges jobbade inom industrin efter gymnasiet men kände att hon ville göra något annat. Efter att ha kikat på olika distansutbildningar då hon inte ville flytta, fastnade hon för trafiklärare utbildningen. Hon ville jobba med något där hon fick tillfälle att träffa människor.

Sagt och gjort, dagen efter ansökte hon och en vecka senare var det klart att hon kommit in på utbildningen och ytterligare en vecka senare åkte hon upp till Umeå för kursstart. Hon trivdes väldigt bra med utbildningen och kände ett brinnande intresse för yrket. Valet hon gjort kändes självklart.

Efter utbildningen började hon jobba för ABE trafikskola och redan som 24-åring gick Maria in som delägare i företaget 2015.

Dom var då två delägare, och det var inga frågetecken kring att det var just Maria som skulle gå in som delägare och hon har känt sig nöjd med beslutet från dag ett.

Under 2019 tog Maria över verksamheten helt själv och ett år senare tog hon beslutet att köpa fastigheten som de hyrde delar av för sin verksamhet. Det var ett tufft beslut med tanke på att corona precis slagit till med full kraft men Maria kände att hon ville satsa fullt ut. I och med fastighetsköpet fick de tillgång till större ytor vilket i framtiden kan hjälpa till med Marias visioner om hur hon vill utveckla företagets sätt att arbeta. I samband med att hon tog över hela ägarskapet valde hon även att byta ut bilarna samt att byta logga.

Nöjda kunder är den bästa reklamen.

Hon funderade på att byta namn men valde att behålla företagsnamnet då det var så inarbetat men gjorde en uppfräschning av loggan. Maria är en person med ett starkt driv och en klar vision om vart hon vill med företaget. Det blir lättare att jobba hårt när man har en uttalad målbild. Hon är tacksam över att hon haft en stadig grund att stå på med ett väletablerat företag. Hon är nöjd med verksamheten som den är rent storleksmässigt och drömmen är att få behålla den personliga känsla som de har idag.

Att alla eleverna ska känna sig sedda och inte var en i mängden. Det är den nisch ABE har, att vara den personliga lite mindre körskolan där alla ska känna sig välkomna när de kliver innanför dörren.

Arbetslaget som jobbar på ABE är som Maria beskriver som en familj och har en personlig relation. Utmaningarna som Maria ser är att just kunna möta efterfrågan och hålla väntetiderna nere. Det är även svårt att hitta utbildade körlärare som dessutom ska passa in i det sammansvetsade teamet som de är idag.

Fördelen som Maria ser med att ha sitt företag etablerat i Bollnäs är att det är en mindre stad där igenkänningen är hög. Konkurrensen är inte så stor som i de större städerna där företagen måste konkurrera om sina kunder. Här i Bollnäs kan hon fokusera på det hon är bäst på, att ha kunden i fokus och hjälpa invånarna att ha möjligheten till att ta körkort. Vad det gäller marknadsföring så är nöjda kunder den bästa reklamen och Maria har märkt att de flesta som kommer till ABE har hört från vänner och bekanta som varit nöjda och rekommenderat dem.

Utmaningarna är att kunna möta efterfrågan, hålla väntetiderna nere
samt att hitta utbildade körlärare som passar in i det sammansvetsade teae teamet vi är idag.

Maria poängterar att det ligger hårt arbete bakom ABE´s framgångar men vill vara tydlig med att det varit så värt det! Hon ångrar inte en sekund och hur utmanande det än kan vara att driva eget så är hon så glad över att hon inte tvekade utan vågade satsa och hon känner sig taggad för fram tiden. Hon ser fram emot nya utmaningar och att hitta nya sätt att arbeta och utbilda på.

Hon säger att bakom hennes hårda arbete står peppande och stöttande familj och vänner. Tack vare deras uppbackning har hon alltid känt stöd och trygghet i det hon gjort. Mitt råd till dig som funderar på att starta eget eller ta över en verksamhet är att våga satsa. Min uppbackning har varit peppande och stöttande vänner och familj.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar för en trevlig intervju, och önskar Maria och hela personalen stort lycka till i framtiden.

Företag: ABE Trafikskola
Ägare: Maria Märges
Grundades: 1978, Maria började jobba 2014, delägare 2015, helägare 2019
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Trafikskola
Kontakt: 0278-105 67
abetrafikskolor@gmail.com
abetrafikskolor.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Facebook och Instagram
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 149.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.06