Det familjärt mysiga snickeriet med kunder över hela landet

Anders Jonsson

Snickeri Tallkotten är det moderna snickeriet som med personlig service, lång erfarenhet och material av högsta kvalitet tillverkar de genuina köken som säljs över hela Sverige. - Vi är ett familjärt företag och har en mysig stämning. Jag tror många kunder uppfattar oss som genuina och ett trivsamt företag att ha att göra med, säger Anders.

När man köper kök av oss får man något unikt, inget kök vi levererar är det andra likt. Hos oss finns ingen standard lösning utan allt anpassas efter kundens önskemål.

Anders Jonsson startade Snickeri Tallkotten 1995. Intresset för trä fanns med från skolan där det var träslöjden som lockade. Efter skolan följde ett antal olika anställningar innan det blev läge att starta företag.

- Efter ett antal olika jobb började jag tänka att det skulle vara spännande att testa med att driva eget företag. Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med trä och framförallt hantverket. Så det föll sig naturligt att starta upp ett företag inom träbranschen. 1997 flyttade Anders verksamheten hem till ladan bredvid bostaden. En plats där Snickeri Tallkotten sedan dess succesivt växt. Allteftersom kunderna blivit fler och beställda kök ökad så har företaget investerat i maskiner, men även byggt ut produktionslokalerna.

Det har även tillkommit anställda och idag är man fyra personer på Snickeri Tallkotten. Det dröjde dock några år innan Anders vågade anställa den första personen.

- Jag upptäckte tidigt att det inte var lika roligt att jobba själv som att jobba med någon. I början tog jag in praktikanter för att få sällskap. 2001 hade jag så dock nått en nivå som gjorde att det var dags att anställa första personen. Sedan dess har jag alltid varit noga med att anställa rätt personer. Vi har en härlig stämning i företaget och det vill jag behålla. Det är nog en nöd vändighet när man arbetar så tight med varandra som vi gör. De första åren tillverkades alla förekommande snickerier, som stilmöbler, bord, grindar, trappor, dörrar, fönster, kök och badrumsinredning.

- Sen 2005 har fokus till stor del varit köksinredning. Men vi tillverkar fortfarande en del badrumsinredning, grindar, bord, garderober, bokhyllor och platsbyggd inredning. Orderingången är bra och snickeriet är fullbelagt en bit in på nästa år. Tallkotten har blivit ett varumärke som spridit sig.

- Vi har genom åren byggt ett varumärke, nu börjar folk fråga efter Tallkotten kök och vi har familjer som köpt kök av oss i generationer. Den marknadsföring vi gör är genom hemsidan och lite annonsering. Marknaden för Snickeri Tallkotten sträcker sig från Skåne i söder till Västernorrland i norr.

- En rolig sak är att vi får allt fler lokala kunder. Vi har gått från att nästan enbart sälja i Mälardalen till att ha kunder över hela landet, extra roligt är det såklart med att allt fler i vårt landskap upptäckt oss.

Visionen är att fortsätta växa. Idag tillverkar Snickeri Tallkotten 14-15 kök per år. Målsättningen är 20 stycken kök årligen.

- Vi har lokalerna och maskinparken för att öka tillverkningen. Skulle vi anställa en eller två till skulle vi kunna räkna på fler jobb. Vi skulle även förkorta leveranstiden vilket många som vill köpa kök av oss ser som ett problem. Anders råd till de som vill starta företag är att lyssna och ta lärdom.

- Jag har själv gått i fallgropar men även undvikit många genom att våga fråga och lyssna på andra. Mitt råd är att ta vara på kontakter och nätverk. Det är även viktigt att våga ta betalt, håll koll på utgifterna och var beredd på att jobba mycket i början. Men det är värt det i slutändan.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar för en trevlig intervju, och önskar Anders, Lars, Martin och Daniel stort lycka till i framtiden.

Företag: Snickeri Tallkotten
Ägare: Anders Jonsson
Grundades: 1995
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Snickeri
Kontakt: 070-375 66 57
info@snickeritallkotten.se
Facebook
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 158.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.06