Sveriges största tillverkare av lastbilspåbyggnader
finns i Kilafors

Thomas Pettersson

Platschef Thomas Pettersson berättar stolt om Kilafors – företaget som fyller 60 år nästa år, och som är Sveriges största tillverkare av släpvagnar, kärror och lastbilspåbyggnader – för transport av timmer, flis och anläggning.

Vi har lång erfarenhet, stor förståelse för åkaren och ett nära samarbete med branschen och det har gjort oss till en efterfrågad aktör. I dag sysselsätter vi 75 personer här hos oss på Kilafors. Vi tar hand om hela kedjan, från kundförfrågan till leverans och reservdelar.

-Det kräver kunniga och duktiga säljare, ett bra samarbete hela vägen ända från inköp till konstruktion, planering/beredning och produktion. Vi tar också hand om eftermarknad i form av service och reservdelar. Sedan jag började här för två år sedan, har det skett en stor förändring, säger Thomas.

Med sin gedigna erfarenhet och kunskap, har han bidragit till att förvandla produktionen till en modern stationsbaserad montering, med tydligt och strukturerat arbetssätt. Alla vet exakt vad som ska göras, på vilken tid och vilken order det tillhör. Tidigare jobbade vi skift, personalen arbetade mycket övertid och vi hade svårt att hålla leveranstider.

-Den här resan vi har gjort tillsammans har stundtals varit både tuff och slitsam, men nödvändig och värd varenda minut. Belöningen har vi fått i form av en otrolig ordning och reda i produktionen, i princip inget övertidsarbete, 100% leveranssäkerhet, en tydlig struktur och mål och sist men inte minst en otroligt härlig stämning.

- Vi är som en stor familj säger Thomas, vi har fredagsfeeling alla dagar i veckan. Trots den stora förändringen vi gjort hör jag aldrig ”det var bättre förr” och det känns ju väldigt roligt och inspirerande. Det gör att man har lust och engagemang i att utveckla företaget ännu ett steg.

-Vi är flexibla och bygger kundunika lösningar, det är vår styrka. Våra kunder är noggranna och vet vad de vill ha. Vi jobbar hela tiden med utveckling och förbättringar och vår senaste idé har fallit väl ut. Det handlar om att bygga standardvagnar och erbjuda olika tillval. På så sätt kan vi effektivisera produktionen och förkorta leveranstiden avsevärt.

Kunden får ändå en unik vagn tack vare den valbara kundspecifika utrustningen. Du får direkt fram ett fast pris och leveranstid, säger Thomas.

Vi är helt unik i vårt koncept! Vi sticker ut hakan och lovar leverans inom fem arbetsdagar.

Om framtiden spår Thomas att Kilafors vuxit sig ännu starkare på marknaden, och är ledande inom branschen. Vi är moder - nare och mer digitaliserade. Till exempel finns digitala skärmar till produktionen med på önskelistan.

Dessa ska ersätta dagens analoga tavlor med planering som finns placerade vid varje arbetsstation. Kilafors är ett starkt varumärke som står för kvalitét, tradition och trygghet och är en populär arbetsplats, konstaterar Thomas. Man är stolt över att jobba på Kilafors. Någonting som Thomas vill lyfta lite extra är vikten av attityd och engagemang.

Med ett förändrat mindset kommer du långt. Jag kallar det ”visuellt management”, ordning & reda. Med samma lokal, samma produkter och samma personal har vi åstadkommit en enormt positiv förändring!

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar för en trevlig intervju, och önskar Thomas och hela Kilaforsteamet stort lycka till i framtiden.

Företag: Kilafors Industri AB
Ägare: Ingår i Translink-gruppen
Grundades: 1961
Ort: Kilafors
Verksamhet: tillverkande industri
Kontakt: 070-225 09 77
Thomas Pettersson, Platschef
thomas.pettersson@kilafors.se
kilafors.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 169.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.07