Utanför Vallsta finns internatskolan för ungdomar med brinnande hästintresse

Sigrid Bergåkra och  Karin Ånöstam

Naturlära i Hälsingland AB är ett ridgymnasium beläget vid Bergåkra gård utanför Vallsta. En familjär internatskola för ungdomar med brinnande hästintresse.

Företaget bildades 2011 då ägarna Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra bestämde sig för att satsa på skapandet av ett naturbruksgymnasium med inriktning häst. 2012 beviljades tillståndet att bedriva skolan och 2013 öppnade man dörrarna.

- Det har inte gått som planerat och vägen har inte varit spikrak, men resultatet har blivit mycket bättre än planerna vi ritade upp för snart tio år sedan säger företagets VD och tillika rektor för skolan Karin Ånöstam. För Karin startade det med en dröm att starta ett kompetenscentrum kring livsmedel i kombination med utbild[1]ning och forskning.

- Olika omständigheter samt att jag träffade Sigrid ledde in oss på att tillsammans starta en naturbruksskola.

När de började planera för skolan fanns en målsättning att ha 36 elever. Det har man uppnått genom dagens 37 elever.

- 2018 då delar av skolan förstördes av en brand stod vi vid ett vägskäl. Jag är tacksam att vi valde att investera och satsa. Det gav oss möjligheter att öka kapaciteten från 36 till 48 elever.

- Alla som besöker oss oavsett vilka det är blir hänförda av lokalerna och miljön kring skolan. Genom det ökade intresset för att studera vid skolan så har boenden blivit en flaskhals. Vårt eget boende med plats för 24 elever räcker inte till.

- Vi har elever från Luleå i norr till Eskilstuna i söder. Eftersom det är en internatskola så behövs boende. Vi hyr boenden runt om i byn, vilket är en utmärkt extra inkomst för dem som har möjlighet att hyra ut. Vi letar hela tiden fler boendemöjligheter till våra elever. Vår förhoppning är att antalet elever kommer fortsätta öka och då även vårt behov.

Resultatet har blivit mycket bättre än planerna vi ritade upp för snart tio
år sedan.

Visionen för skolan är att bli mer digitala och börja sälja utbildning på export.

- Vi är med i ett digitaliseringsprojekt med ALMI och har en vision att sälja webbaserad utbildning. Det skulle öka vår potentiella marknad, tillexempel gå på export. En framtidsdröm är annars att Skolverket öppnar upp för distansutbildning på gymnasienivå.

- Då skulle vi kunna ta emot elever på distans. De kan studera hos oss men ha kvar sin häst och stallplats på hemmaplan och läsa på plats periodvis. För vår skola skulle det vara en fantastisk möjlighet. Ett alternativ för dem som inte känner sig redo att flytta med häst till en annan ort för att studera. Målgruppen för Naturlära är lätt identifierbar, ungdomar med hästintresse.

- Vi använder oss uteslutande av sociala medier. Instagram och Facebook. Eftersom våra elever är så fantastiska ambassadörer och sprider information om skolan och verksamheten i sina sociala kanaler så når vi ut och kan marknadsföra oss till intresserade ungdomar. Skolan har idag tolv anställda, varar sju stycken arbetar heltid.

- Alla som arbetar eller studerar hos oss är hästnördiga, vilket gör att det skapas en gemenskap och en familjär känsla. Man har mycket gemensamt och hjälps åt. Det är våra underbara medarbetare och elever på Naturlära som tillsammans skapar vår underbara skola.

Utmaningarna ligger i att som friskola vara beroende av politiska beslut och främst av den debatt som ständigt finns i bakgrunden om friskolornas vara eller inte vara. Karins tips till de som står i beredskap att starta ett företag eller utveckla sitt företagande är att inte fundera så mycket på om man kan utan om man har orken och viljan. Man kan lära sig det mesta efterhand.

- Finns viljan så kan man lära sig det mesta efterhand och var inte rädd för att använda de kontakter man har avslutar Karin.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar för en trevlig intervju, och önskar Karin och Sigrid stort lycka till i framtiden!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 november 2022 kl. 14.19