Guidade turer på islandshästar i de fantastiska Hälsingeskogarna

Karolina Svensk

Hästarna har alltid haft en given plats i Karolinas liv och som nioåring köpte hon sin första egna häst med pengar hon sparat ihop själv. Att hästarna spelat en viktig roll i hennes liv speglar sig tydligt redan från början av vårt samtal.

- Dom har varit min familj säger Karro. Karro är uppväxt i Hälsingland och redan som liten sökte hon sig till närliggande stall i byn hon bodde. Hon älskade att få vara i stallet och hjälpa till med hästarna och snart lärde hon sig att rida, helt på eget bevåg. Som 17 åring åkte Karro till England genom svenska galoppförbundet. Av 200 sökande var hon en utav 16 som fick åka med betald utbildning, vilket var unikt.

Efter två år i England återvände hon hem till Sverige för att avsluta sin gymnasieutbildning inom naturlära. Åren efter gymnasiet spenderade Karro utomlands med jobb i bland annat Spanien som ridguide. När hon efter sju år återvän - de till Sverige mellanlandande hon hos en vän som hade en hästgård och de startade upp sin första verksamhet. Olyckligtvis tog livet en tvär vändning när vännen var med om en allvarlig ridolycka och år 2017 bestämde sig Karro för att flytta hem till Hälsingland och en gård där hon kunde leva i friheten nära naturen med sin familj.

Hon började med att köpa in några hästar och startade upp sin verksamhet helt från scratch. Hon fick stort stöd från sin man som alltid uppmuntrat och gett henne modet att följa sina drömmar och våga satsa på det hon vill. Till en början kombinerades företaget med en heltidsanställning, men ganska snart fick den anställningen dras ner till halvtid för att hinna med företaget. När Karro startade upp sitt företag på gården i Ulva valde hon att satsa på att dela med sig utav sina islands - hästar och de ridturer hon erbjöd via sina sociala medier.

Hon startade upp en ny Facebooksida och jobbade vidare med att utveckla webbsidan och Instagram. Bästa marknadsföringen kom när kunderna började prata om ridturerna och delade med sig av sina erfarenheter på sociala medier. Sedan sin tid utomlands hade hon kontakter med utländska kunder och kunde paketera färdiga resor. Inom kort var det Karros ridupplevelser som var själva reseanledningen för många utländska gäster.

Karro har aldrig haft någon uttalad affärsplan eller affärsidé utan vill dela med sig av sin passion och lägger upp ridturerna efter vad hästarna behöver och mår bäst utav.

- Jag har uppfyllt min dröm om friheten att leva ett liv i harmoni nära naturen med mina hästar säger Karro. Tillsammans med min familj och mina islandshästar i deras naturliga element. Mina barn har en lika naturlig plats i min livsstil som mina hästar.

- Jag fascineras av skogens krafter och dess läkande effekt. Jag rider och möter människor med vackra själar nästa varje dag. Tillsammans med dem har jag förmånen att närvara i minsta lilla förändring i naturen. Till exempel om våren när jag hör en ny röst för varje dag eller när varje litet nytt skott börjar spira. Ibland undrar jag hur många nyanser av grönt det egentligen finns.

Jag jobbar med hållbarhet och vill att företaget ska vara samhällsnyttigt och kunna gynna fler.

- Att leva långt ifrån civilisationen utan gatlampor där jag kan stå på kvällen och beundra stjärnhimlen, höra hästarna frustar nöjda medan de knaprar sitt hö, då känner jag mig liten och lycklig som en del av hela detta universum, det är stort för mig.

Här i Hälsingland har jag mina rötter.

- Livet är verkligen smärtsamt men jag kan välja att plågas eller om jag vill leva. Jag väljer livet, mitt liv så som jag vill leva med min familj och mina hästar. Viktig för mig är att här lever vi på livets villkor, här får vi tid och plats att stanna upp en stund. Här är alla känslor okej. Jag säger det igen, här finns plats för mänsklighet här är alla känslor välkomna. Karro har mellan sex och tio hästar på gården, förutom det har hon ett samarbete med Ullis Ellgren som håller i kurser, rider in och jobbar med träningshästar.

Karro är i ständig utveckling och vill bli ännu bättre på det hon är bra på och vill utveckla samarbeten framöver. Hennes dröm är att kunna främja folkhälsan och hjälpa människor med deras tillfrisknande med hjälp utav hästarna. Hon jobbar med hållbarhet och vill att företaget ska vara samhällsnyttigt och kunna gynna fler.

Till alla som står i startgroparna och vill bygga upp en verksamhet uppmanar Karro: Kör bara! Våga! Har man inte provat så vet man inte. Det gäller att inte vara rädd för att misslyckas, för skulle man misslyckas då kommer det kunskap av det också. Inga ursäkter, ut och lev din dröm!

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Karro för en trevlig intervju, och önskar stort lycka till i framtiden!

Företag: Hälsinge ridupplevelser
Ägare: Karolina Svensk
Grundades: 2017
Ort: Ulva, Rengsjö
Verksamhet: Natur- och ridupplevelser
Kontakt: 073-558 85 58
info@halsineridupplevelser.se
halsingeridupplevelser.se Länk till annan webbplats.
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 288.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.08