Hästskötaren & bergssprängaren som startade skönhetssalong

Hälsingero tjejer

Ett av de senaste tillskotten inom skönhetsvård, HälsingeRo, hittar man på Blomkransen i Bollnäs. Men att HälsingeRo skulle öppna dörrarna var långt ifrån någon självklarhet. Något vi snabbt förstår när vi träffar Eline och Beyla, två färska enskilda företagare som tillsammans utgör HälsingeRo.

- Jag har utbildad mig till hästskötare, berättar Eline.

- Och jag jobbade som bergsprängare, säger Beyla.

Så vår självklara fråga är; hur kom det sig att de i november ifjol öppnade en skönhetssalong?

Låt oss ta det från början; Eline och Beyla har lärt känna varandra genom att de är sambo med varsin av bröderna Niklas respektive Thomas. Det samt att de driver Hälsingero tillsammans visar sig också att vara i princip de enda områden där de är lika.

Under vårt samtal blir det rätt så tydligt att de är två motpoler som på ett fascinerande sätt kompletterar varandra, lite som att yin och yang tillsammans skapar en helhet.

Eline är en spontan optimist som gasar medan Beyla snabbt ser ”allt som kan gå fel” och behöver en ”försäkring” innan hon hoppar på något nytt. Och exakt så gick det till ifjol somras då Eline, efter ett tips från en kompis, spontant anmälde sig till en utbildning inom skön[1]hetsvård mest för att det var något nytt och spännande.

– Jag sa till Beyla att hon också borde anmäla sig, berättar Eline. Det skulle vara kul att gå denna utbildning tillsammans.

– Men jag behövde fundera lite först, berättar Beyla, och kom fram till att är det någon jag skulle gå denna utbildning tillsammans med så var det just Eline. Det kändes tryggt att vi var två.

– Efter några dagar ”kom skräcken”, säger Beyla.

– Vad har vi gjort? Ska vi lägga så mycket tid och pengar på en utbildning så borde vi göra någonting seriöst av det! Och det var då vi började fundera på detta med eget företagande.

– Men vi hade ingen aning om hur vi skulle gå tillväga, säger Eline. Vi behövde tips, råd och någon som kunde svara på alla våra frågor samt guida oss i rätt riktning. Det var då vi tog kontakt med Näringslivs- och utvecklingskontoret. Ett av råden vi fick var att anmäla oss till en Starta Eget utbildning.

– Alla borde gå en Starta Eget utbildning, säger de i mun på varandra. Under hösten har de bredvid skönhetsvårdsutbildningen och sina anställningar (vilka båda är pågående för båda två), lagt ner mycket tid på att planera, förbereda, räkna, leta lokal med mera med mera.

– Det har varit oerhört lärorikt, säger Eline, vi har lärt oss så mycket och lär oss mer för varje dag som går. Jag hade aldrig trott att det skulle kännas så här bra att starta eget.

Drömmen är att utveckla en egen hudvårdserie.

Det känns inte som ett jobb. Tidigare saker jag har påbörjat har jag kunna tröttnat på efter ett par veckor medan att driva HälsingeRo tillsammans med Beyla känns bättre och bättre för varje dag som går.

– Jag håller med Eline till hundra procent, skjuter Beyla in. Och att vi är så olika som personer gör att vi ser ett stort värde i att göra detta tillsammans. Det finns ingen annan än Eline jag kan tänka mig att driva HälsingeRo tillsammans med. Hon är den som sköter det ”interna” som vår marknadsföring via Instagram och Facebook, beställningar av produkter etc medan jag sköter det ”utåtriktade” snacket och får saker och ting att hända när det behöver fixas och donas med själva lokalen och sådant. Och med det sagt måste vi även passa på att rikta ett stort tack till våra sambos. Utan deras hjälp med att fixa lokalen hade det varit nästintill omöjligt för oss att öppna dörrarna.

– En annan sak är att vi idag ser på övriga företagare som exempelvis handlarna i centrum, med helt andra ögon, berättar Eline.
Vi hyser en mycket större respekt för våra lokala företagare när vi förstår vad som ligger ”bakom fasaden” i ett företag och har insett vikten av att handla lokalt.

Vi hyser en mycket större respekt för våra lokala företag(are) nu när vi förstår vad som ligger ”bakom fasaden” i ett företag och har insett vikten av att handla lokalt.

Därför önskar vi att samarbete med andra lokala företag så att vi tillsammans kan stötta och rekommendera varandra, säger Beyla. Vi har några i åtanke som kompletterar oss och som vi hoppas vill vara med om olika former för samarbeten. Det är svårt att undvika att låta sig ”fångas av” drivet, engagemanget och entusiasmen till de två, och tiden närmar sig fort avslutet på vårt besök till Blomkransen.

Men innan vi lämnar måste vi få höra hur de ser på framtiden; vilka är drömmarna och visionerna?

– Först måste vi gå klart utbildningen, säger Eline, så att vi kan bredda vårt erbjudande till våra kunder. När vi har en stadigare ekonomi är drömmen att utveckla en egen hudvårdserie. Vi ser framför oss hur våra produkter ska paketeras och hur de ska lukta, och de ska givetvis vara naturliga, veganska och ekologiska. När vi har ett bredare utbud av tjänster och produkter är även drömmen att hitta en större lokal i centrum där vi tillsammans med våra anställda kan erbjuda skönhet för alla, kompletterar Beyla. Samt på något sätt hjälpa andra, antigen genom att starta en hjälpfond eller något liknande.

Vad vill ni säga till andra som funderar på om de ska starta eget?
– GÖR DET, säger de båda spontant!

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Eline och Beyla för en trevlig intervju, och önskar stort lycka till i framtiden.

Företag: HälsingeRo
Ägare: Beyla Edström och Eline Einarsen
Grundades: 2020
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Hälsa & skönhet
Kontakt: halsingero@outlook.com
www.halsingero.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
facebook.com/halsingero
instagram.com/halsingero
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 138.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.12