Från båtmotorer till skogs- och trädgårdsbutik: Bollnäs Motor & Fritid

Fredrik Eskilsson

Vi träffade Fredrik Eskilsson, som driver Bollnäs Motor & Fritid till en trevlig pratstund, där vi får höra hela historien om hur han en gång i tiden började. Fredrik visar stolt upp verksamheten och lokalerna. Han håller till några kilometer söder om Bollnäs, i ”gamla Lenningepaviljongen”.

De stora och luftiga lokalerna ger gott om utrymme för både produkter och tillbehör.

- Efter den senaste utbyggnaden, där jag har showroom för fyrhjulingar, ATV och skotrar, kan kunderna nu kika runt i den drygt 500 kvadratmeter stora butiken utan att behöva trängas. Om vi ska börja från början, så höll jag till i min farbrors dubbelgarage som ligger här strax intill, säger Fredrik.

- Ung, orädd och med ett starkt motorintresse startade jag företaget, endast 23 år gammal. Det som var lockande med att driva eget var att få skapa någonting, och friheten. Jag har mina nära och kära att tacka också, bland annat så har min far Janne hjälp mig mycket, och efter en tids ideellt arbete, så anställde jag honom berättar Fredrik. I dag har jag fem anställda, plus några säsongspersonal.

- Från början höll jag bara på med båtmotorer, men under årens lopp har båtmotorerna fasats ut, sortimentet har förändrats och idag erbjuder jag robotgräsklippare, skog och trädgårdsmaskiner, snöskotrar och ATV. Förutom det tillhandahåller vi även reservdelar och tillbehör säger Fredrik.

Man kan konstatera att ska man ”hänga med” så måste man våga satsa på nya produkter, ny teknik och hänga med i utvecklingen. Jag var tillexempel väldigt tidig med att ta in robotgräsklippare. Någonting som det är fortsatt bra efterfrågan på. Mellan 2012-2016 tog försäljningen rejäl fart berättar Fredrik. Nyfiket undrar man ju om det fortfarande är kabel som gäller vid installation av robotgräsklippare, eller om det är gps…

- Det är fortfarande för dålig precision med gps, och det är för dyrt, säger Fredrik. Men självklart så är det ju så småningom det som blir nästa steg. Så svaret är ja, det är fortfarande kabel som gäller. Det märks att det finns ett miljötänk, då flera kommersiella företag väljer att låta roboten sköta gräsklippningen. Lämpligt, miljövänligt och lönsamt. Vår styrka är trygghet och personlig service. Våra kunder är ofta väldigt pålästa när de kommer in, och har koll på prisnivåer tillexempel. Ska man konkurrera med näthandeln, gäller det att erbjuda någonting mer. Vi har tillexempel ”robotgräsklipparhotell”.

- Uppskattningsvis har vi ett hundratal robotgräsklippare som bor hos oss över vintern. Vi servar, ser till att det är ordning på kablar och drivdelar, vi laddar batterierna mm. säger Fredrik. En annan styrka är att vi har reservdelar på hyllan. Det är mycket uppskattat av våra kunder. Sen jobbar vi med välkända varumärken av hög kvalité.

I samma veva berättar han att nästa bygge är på gång. Bara bygglovet går igenom så sätter vi igång. Det blir en ny lokal som ska användas till lager och förvaring av reparationsobjekt. Sommaren är fortfarande vår högsäsong, men jag försöker hela tiden utveckla mitt företag och tänka framåt. Vissa branscher ligger före, man kan ju snegla lite på hur de tänker säger Fredrik med glimten i ögat. Min största utmaning just nu är att få tag på produkter.

Flera kommersiella företag väljer att låta roboten sköta gräsklippningen. Lämpligt, miljövänligt och lönsamt.

Avslutningsvis vill Fredrik tipsa dig som funderar på att starta eget, att vara beredd på att jobba hårt. Man måste lägga ner tid och energi.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Fredrik för en trevlig intervju, och önskar stort lycka till i framtiden.

Företag: Bollnäs Motor & Fritid
Ägare: Fredrik Eskilsson
Grundades: 1999
Ort: Voxsätter, Lenninge
Verksamhet: Skogs- och trädgårdsbutik, samt service och reparationer.
Kontakt: 0278-232 30
info@bollnasmotorfritid.se
bollnasmotorfritid.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 217.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.13