Tillbaka till ursprunget som tapetserare

Mats Boander tapetserare

På 80-talet utbildade sig Mats Boander till tapetserare. En gedigen utbildning som kräver kreativitet, noggrannhet och känsla. - För att jobba som tapetserare behöver du ha en blick för ”hur det kommer att se ut” när det är klart, säger Mats. Det ligger väl lite i blodet, det här med att jag också valde att utbilda mig till tapetserare.

Min far var golvläggare och hade tapetserarfirma i Tallåsen utanför Ljusdal, och min bror Janne driver företag inom samma bransch i Stockholm. Tidigare fanns tolv aktiva tapetserare, bara i Ljusdal, och utbildningen tog in sex elever varje år. Man kan konsta[1]tera att det idag finns väldigt få utbildade tapetserare, jag kan bara komma på tre stycken i hela regionen, säger Mats.

Jag har tidigare jobbat som både golvläggare och busschaufför. Under 18 år körde jag turister runt om i Sverige och Europa. Man träffade hela tiden folk som var ute och ville ha roligt, ett av världens bästa jobb. Tyvärr blev all tid borta från familjen väldigt slitigt i längden, så jag känner mig väldigt nöjd över mitt val att 2007 starta företaget och vara tillbaks som tapetserare.

-Jag planerar att anställa en person inom kort, just nu är jag fullbokad fram till jul. Man märker att det finns ett ökat intresse och miljömedvetenhet framför allt bland ungdomar. Dom vill skapa något unikt, och handlar på loppis och vill klä om till just sin stil.

Typiska jobb folk är beredd att lägga pengar på är tillexempel kvalitetsmöbler från 40, 50 och 60-talet. Annars är det ju väldigt svårt att konkurrera. Att köpa nytt är ”billigt” idag, det är ju när kunden ser ett affektionsvärde de väljer att klä om. Det är tillexempel fåtöljer, soffgrupper och äkta öronlappsfåtöljer. Det är ju synd att inte ”RUT & ROT” gäller, påpekar Mats. Privatpersoner står för ca ¼ av jobben, resterande är företag, organisationer och föreningar.

Vintertid är det mycket hotelljobb, säger Mats. Jag har bland annat gjort jobb åt Grand Hotell i Gävle, Elit Hotell-kedjan, Skellefteås största trähus ett hotell med 205 rum samt tre hotell i Bergen i Norge. De här större jobben brukar vi oftast köra tillsammans jag och min bror Janne. Förutom ovan nämnda typer av jobb blir det alltifrån båtkapell och bilinredning till inredning på församlingshem och kyrkor säger Mats.

Vilket är det roligaste jobb du gjort? Mats behöver inte tänka speciellt länge innan svaret kommer,

-Det måste vara när jag under fyra månader jobbade på en båt i Las Palmas. Ett roligt uppdrag, miljöombyte och ett minne för livet.

Att jag fick möjligheten att jobba på en båt i Las Palmas är egentligen en historia som börjar redan på min fars tid. Han hade många affärskontakter i Göteborg, och inom sjön. Jag har ett kreativt, roligt och varierat jobb, och varje jobb är unikt säger Mats.

Som läget ser ut nu, så annonserar jag ”så lite som möjligt”, och de kunder som hittar mig gör det oftast via rekommendationer. Jag håller till på Bondegatan i Arbrå, i samma lokal som när jag startade för 14 år sedan. Jag försöker tänka lokalt i den mån det är möjligt, och har bland annat ett samarbete med Växbo Lin som producerar fina tyger.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Mats för en trevlig intervju, och önskar stort lycka till i framtiden.

Företag: Tapetserare M. Boander
Kapell & Maskin i Arbrå
Ägare: Mats Boander
Grundades: 2007
Ort: Arbrå
Verksamhet: Reparation av möbler och heminredning
Kontakt: 070-110 67 85
mats@mboander.se
mboander.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
facebook: Tapetserare M. Boander
mboander.se
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 187.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.17