EXCIDOR - ett högteknologiskt företag med styrsystem i världsklass

Excidor

I en nyrenoverad och fräsch lokal på Industrigatan i Bollnäs hittar man företaget med det spännande namnet Excidor, vilket fritt översatt betyder att dela, att kapa på latin. Trots att Excidor är ett Bollnäsföretag med kunder över hela världen är de relativt okända här i kommunen.

När man öppnar dörrarna möts man av ett högteknologiskt företag vars verksamhet är att utveckla, tillverka och marknadsföra styrsystem, programvaror, knappsatser och elektronik till flexibla förarmiljöer. Lösningarna finns i grävmaskiner, lastmaskiner, skogsmaskiner, truckar mm.

Excidor trettioåriga historia tog sin början 1991 av grundaren Sören Byström då som återförsäljare av styrsystem. Några år senare kom Peter Wiklund in som delägare och mer fokus började läggas på att utveckla egna styrsystem. Den första egen utvecklade knappsatsen med joystick såg dagens ljus 1996 och blev snabbt en stor framgång. Det första egenutvecklade kompletta styrsystemet lanserades några år senare. Efter det har det rullat på.

2015 sålde Sören och Peter Excidor till dagens ägare, Lagercrantz group. En koncern innehållande 56 företag i 11 länder och med över 1500 anställda.

- Det är en bra ägare som arbetar långsiktigt och samtidigt ger trygghet. De detaljstyr inte utan överlämnar mycket ansvar till oss lokalt svarar Excidors VD Jan-Erik Persson på frågan hur det är att arbeta för en internationell ägare.

Idag arbetar 33 personer på Excidor och omsättningen ligger på nästan 60 miljoner årligen.

Jan-Erik är tydlig med visionen att fortsätta växa. - Vi har en målsättning att dubblera vår omsättning inom 3-5 år. Pandemin gjorde ett litet hack i kurvan. Vi har dock återhämtat oss när det EXCIDOR - ett högteknologiskt företag med styrsystem i Världsklass gäller orderingången. Det som återstår nu är problemet med att få fram komponenter till rätt pris. Vissa komponenter har väldigt långa leveranstider. Vi får hela tiden ligga på våra kunder och rekommendera dem att lägga sina order tidigt och ha framförhållning. Excidor driver hela tiden utvecklingen framåt och idag arbetar en stor del av före[1]tagets anställda med ren produktutveckling.

- Det är häftigt att vi gör all produktutveckling själva här i Bollnäs på produkter som säljs över hela världen. Det ställer också höga krav på oss som arbetar på Excidor. Som växande företag är det viktigt att rekrytera rätt personal och vi håller hela tiden utkik efter personer att anställa, framförallt mjukvaruutvecklare letar vi efter konstant. En av de saker som gör att kunderna väljer våra system är för att vi är duktiga på att kundanpassa våra produkter.

- Eftersom vi har utvecklat så många system under så lång tid så har vi mycket erfarenhet och kunnande. Vi erbjuder ofta en out of the box lösning, en slags IKEA lösning där man med hjälp av detaljerade instruktioner relativt lätt kan montera ihop utrustningen själv.

- Vi utvecklar, tillverkar och säljer en exceptionellt bra lösning som är svår att själv utveckla och tillverka. Vilket är till vår fördel då det oftast är en bättre lösning för maskintillverkare att köpa vår lösning istället för att utveckla egna. Excidors system säljs till en mängd företag och bland kunderna märks internationella maskintillverkare och återförsäljare som EcoLog, Bruks, Komatsu, Rottneros mfl. Och kunderna de finns över hela världen även om det största marknaden är norden och Tyskland.

- Vi har en rätt tydlig målgrupp av kunder vilket gör att vi kan rikta våra marknadsföringsinsatser och kan från Bollnäs nå ut på en internationell marknad. Främst säljer vi på befintliga kunders nöjdhet. Utöver det använder vi oss av utskick och försöker synas på rätt hemsidor mm.

Jan-Eriks råd till andra företag som vill utvecklas och växa är att först se över sina egna styrkor och svagheter och fundera över kundstocken. - Fundera till vilka du vill sälja, hur din kund ser ut. Vem är drömkunden och utgå därifrån.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Jan-Erik för en trevlig intervju, och önskar stort lycka till i framtiden.

Företag: Excidor AB
Ägare: Lagercrantz Group
Startade: 1991
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Utveckling och tillverkning av styrsystem för mobila
produkter
Kontakt: 0278-136 70
info@excidor.se
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 197.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.17