Med diger bredd: från barnkalas till arenaturné Granström Ljud & Ljus

Tobias Granström Ljud och Ljus

Vi träffade Tobias Granström som driver Granströms Ljus & Ljus AB, och Lars Bern - ström, anställd sedan många år tillbaka. Lokalen där företaget har både kontor, lager och fordonspark är imponerande stor med sina 1000 kvadratmeter.

Ordning och reda, allt strukturerat och placerat på rätt ställe.

- Jag startade med enskild firma i början på 90-talet säger Tobias. Jag har alltid varit intresserad av musik, och spelade lite piano i min ungdom, men själva idén till att faktiskt starta företag växte fram då jag jobbade som DJ på fritidsgården ”skidan” på Gärdet i Bollnäs. Trots alla år i branschen har Tobias hunnit med att jobba på närradion och ett år som snickare, efter lärlingsperioden.

När vi ändå pratar om början av min karriär inom ljud & ljus, så minns jag mitt första riktiga ”större” jobb, det var Eldkvarn som spelade på Tranan (en nattklubb i Bollnäs) berättar Tobias. Då fick jag kämpa för att få ihop den utrustning som behövdes. Efter Eldkvarn tog det fart, och jag började succesivt att investera och har under årens lopp byggt ett varumärke i branschen. Ett varumärke som idag är laddat med kunskap, kvalitet, noggrannhet, flexibilitet och service.

Vår inställning är att alla ska ha en bra dag på jobbet, arrangören, tekniker, artisterna och publiken. När du anlitar oss får du utrustning av högsta kvalitet från marknadens ledande tillverkare.

- Idag kan vi tacka ja till stora arenaturné - jobb, och har jobbat med alltifrån Darin Arena Tour, Magnus Uggla och In Flames till symfoniorkestern.

- Det är verkligen från smått till stort och det är det som är tjusningen. Trots att vi idag har möjlighet att ta stora jobb vill vi gärna ha en mix av små och stora jobb, och fortsätta att jobba lokalt. Om man ska försöka förklara en stor arenaturné, så består den av olika delar. Det är ofta 10-15 egenföretagare som jobbar tillsammans, med expertis inom olika delar. Det kan tillexempel vara transport, bara ljus, bara ljud, bygg & rigg, ljudtekniker, ljustekniker. Det är turnéledaren som bokar, projektleder och ser till att teamet fungerar tillsammans.

- Bara för att man är med på en spelning i en turné, betyder det inte att man automatiskt får alla spelningar. Det gäller att allt klaffar. Vi jobbar i en bransch där deadline är deadline, och den är knivskarp. Om en konsert börjar exakt klockan 19.00, så gör den det, då ska allt vara klart säger Lars. Vi hyr även ut utrustning, vi har bland annat haft utrustning på Eurovision Song Contest, symfoniorkestern i Amsterdam, och andra arrangemang i Tyskland, England, Ryssland och Norge.

Tobias och alla kollegor i branschen har drabbats extremt hårt under pandemin.

- Från en fulltecknad kalender med både stora och små spelningar bara dog det på några dagar berättar Tobias. Både jag och Lars älskar vårt jobb och har kämpat väldigt hårt för att överleva pandemin. Efter alla år i branschen blir man som en stor familj, vi har våra egna företag och hjälps åt och samarbetar.

Det är så sorgligt att många av våra kollegor har tvingats söka sig till andra jobb. Jag gissar att bara ca 60 procent av våra branschkollegor finns kvar. Vi har tagit en del andra typer av jobb under pandemin, bland annat så har vi transporttillstånd som ett åkeri, samt har tagit en del rena montagejobb.

Det kan vara montering av olika typer av skyltar, bland annat har vi varit med och byggt upp nyöppnade Lekia här i Bollnäs. Trots det pressade läget har både Tobias och Lars en positiv känsla för framtiden.

- Telefonerna har börjat ringa, och vi märker en ökning av förfrågningar från privatpersoner. Det kan vara allt från att hyra en högtalare, till att ordna lite större festligheter exempelvis bröllop. Där kan vi erbjuda en helhetslösning, förutom ljus & ljud, även tält, bord, stolar, och har både kock och serveringspersonal i vårt nätverk.

- Vi går mot en årstid där julbord och julkonserter förhoppningsvis blir möjliga att genomföra.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar för en trevlig intervju, och önskar Tobias och Lars stort lycka till i framtiden.

Företag: Granström Ljud & Ljus AB
Ägare: Tobias Granström
Grundades: Början av 90-talet som
enskild firma, AB från 1999
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Uthyrninga av ljud &
ljusanläggningar.
Kontakt: 070 - 370 16 66
granstrom.biz Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 173 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.19