Patrick Lindberg - husbilsentusiasten som säljer ”rullande hem"

Patrick Lindberg

En solig fredag i oktober, träffade jag Patrick Lindberg hemma på gården i byn Björtomta i Rengsjö. Ett tiotal husbilar i olika märken och storlekar står parkerade på gården, i väntan på att bli såld, servad, eller hämtad. Patrick har en bakgrund som mekaniker och säljare, och startade sin verksamhet år 2000.

- Jag har tidigare bland annat jobbat på Håkans Radio som säljare inom data, telefoni och telefonväxlar. Men i takt med att firman växte valde jag att satsa helt och hållet på husbilar och runt 2007-2008 hade jag växlade jag upp i full skala och sålde runt 40 stycken per år berättar Patrick.

-Det var egentligen en slump att det blev just husbilar, säger Patrick. Det var vid en av mina resor ner till Tyskland som bilen jag skulle köpa precis blev såld framför näsan på mig, väldigt snopet. Men jag fick syn på en fin husbil... och jag måste ju ta mig hem, och på den vägen är det. Jag blev helt såld på husbilar och kände att det här vill jag satsa på. På den tiden var det en bra affär att importera husbilar från Tyskland. Men att göra affärer kräver att man behärskar språket.

-Min ”skoltyska” räckte inte riktigt till så jag köpte en parabol och tittade på tyska kanaler och lärde mig rätt snabbt att tala perfekt flytande tyska skrattar Patrick. -Jag trivs väldigt bra hemma, och har inga planer på att flytta verksamheten säger Patrick, däremot utvecklar jag den hela tiden. Bland annat så har jag byggt en 200m2 stor servicehall här på gården. Det gör att jag får fler ben att stå på. I dagsläget jobbar jag med försäljning, förvaring, verkstad och service. Inom kort kommer servicehallen även att inrymma en kundmottagning. Då blir det lite mer tydligt att ”gå till jobbet” och hemmet får vara hemmet bara för min familj, det kommer att bli bra säger Patrick.

Koncept

Jag har utvecklat ett koncept, där jag erbjuder mina kunder vinterförvaring och vintersäkring.

- Du som kund bestämmer själv när du vill lämna din bil på hösten, och när du vill hämta den på våren. Jag ser bland annat till att ladda batterier, service om det behövs, tvätta mm. Bilarna förvaras i en kameraövervakad lokal, som är låst och larmad. Jag har redan alla 60 platser fullbokade för vinterförvaring säger Patrick. I det nyförvärvade fastighetsbolaget Midnäs fastigheter AB, planerar Patrick även att göra i ordning ett nytt garage med billyft. Ett ”mekargarage” för ungdomar. Det känns meningsfullt och viktigt att göra något för våra bilintresserade ungdomar.

En djungel

Bland husbilar finns det ett 40-tal märken på marknaden, så det är en djungel om man inte är väldigt kunnig och insatt. Det som ser bra ut på ytan kan visa sig vara en riktigt dåligt byggd husbil. Jag jobbar bara med välkända märken av erkänt god kvalité. Tyska, Franska, Slovenska och självklart de Svenska märkena. Jag byter gärna in bilar jag själv sålt. Det är en slags ”kvalitetssäkring”. Jag lämnar en unik manual med varje husbil. En som folk begriper sig på, med foton och text, som inte är lika ”svepande” och generell som den som följer med från tillverkaren. Jag vill också nämna att jag har ett bra samarbete med Nibo Caravan i Bollnäs, som säljer både husbilar och husvagnar.

Kunder och ökat intresse

Innan pandemin, hade jag min största kundkrets bland personer i åldern 55+. Under och efter pandemin har kundkretsen breddats avsevärt. Intresset för att ”hemestra” på ett coronasäkert sätt har resulterat i ungefär en fördubbling av omsättningen konstaterar Patrick. Fler kunder har önskemål om en finansieringslösning. Det är en av anledningarna till att Patrick valt att ombilda sin enskilda firma till aktiebolag. Det blir klart vid årsskiftet, och heter Rullande hem i Bollnäs AB. Domänen rullandehem.se har jag ägt ett tag, men inte riktigt hunnit tagit tag i det där med marknadsföringen…

Jag annonserar via blocket och har en facebooksida, sen är det mycket mun-till-mun. - Under högsäsong jobbar även min son Jacob här berättar Patrick. Något jag hoppas kan utvecklas till att han så småningom vill driva företaget vidare…

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Patrick för en trevlig intervju, och önskar lycka till i framtiden.

Företag: Firma Patrick Lindberg
(vid årsskiftet: Rullande hem i Bollnäs AB)
Ägare: Patrick Lindberg
Grundades: 2000
Ort: Björtomta, Rengsjö
Verksamhet: Försäljning av husbilar
Kontakt: 070-653 15 81
facebook.com/rullandehem
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 144.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.20