Hälsinge Takspåns fasad- och interiörspån skapar unika & hållbara miljöer

Hälsinge Takspån

I Bofara strax utanför Kilafors, träffade jag två unga drivna och duktiga entreprenörer på Hälsinge Takspån. Ett företag som grundades i början av 60-talet och som bedriver sin produktion i samma lokaler där de en gång i tiden startade. 2019 tog Petter Klasson över som vd i bolaget, och vid ungefär samma tidpunkt började Nils Englund sin tjänst inne på kontoret som ”samordnare”.

- Jag har en väldigt flexibel roll, säger Nils, jag jobbar bland annat med offert och anbudsförfrågningar, personalfrågor, den invändiga driften. Ibland är jag med ute på fältet för bedömning och rådgivning. Efter[1]som jag tidigare har arbetat i produktionen, och även jobbat ute som takläggare under flera år så har jag erfarenhet och kunskap som är väldigt värdefull för mig i min yrkesroll idag, berättar Nils. Innan Nils fick frågan om att komma tillbaka till Hälsinge takspån jobbade han i Norge under några år, då inom grossistbranschen för bilglas.

Unikt företag

-Hälsinge Takspån är det enda företaget i Sverige som har både produktion utifrån kundunika order och erbjuder takläggning, säger Petter. Det finns ett till företag, men dom har inte svensk produktion. Vi har egen produktion av spån av fura och övriga träslag köps in som färdig produkt. Cirka 80% av vår tillverkning går till egna objekt, men vi har både förfrågningar och produktion till andra kunder också. Just nu producerar vi 800m2 till ett radhusbygge via K-Rauta. Vi ser även att intresset från både arkitekter privatpersoner och husproducenter ökar.

En ära för oss att självaste Gert Wingårdh har våra produkter hemma på sin gård.

Hela Sverige som arbetsfält

Vi har jobb i hela Sverige, och den största kundgruppen är kyrkor. Det är alltifrån att lägga om hela taket, till att varsamt restaurera vissa delar av tak eller fasader. Några objekt här i vår egna kommun är tillexempel Hanebo kyrka som vi jobbar med just nu. Scenen på Brotorget och nya Resecentrum i Bollnäs är två andra referenser vi är stolta över. I dag har vi tre personer i produktionen och två arbetslag med tre personer i varje team. Det är ett speciellt hantverkaryrke, vi arbetar med byggnadsvård och även om du är utbildad snickare så är det en viss ”lärlingsperiod”. Normal arbetshöjd för oss är 20-30 meter, så det gäller att inte vara höjdrädd. Vi har självklart stort fokus på säkerhet, vi ser till att de som jobbar hos oss får en fall skyddsutbildning och läkarundersökning för mast och stolparbete. Det är ett tufft yrke att hitta arbetskraft till, berättar Nils.

Produkter

Råvaran är alltid av högsta kvalité, och i huvudsak äkta norrländsk furu. Den innersta delen av stocken, själva kärnan, är ”självimpregnerande”. Av furan producerar man sedan olika typer av spån. Spjälkat, sågat eller hyvlat. Andra träslag som används är gran, Europeisk lärk, Sibirisk lärk, ek samt röd och gul ceder. Det är huvudsakligen gul och röd ceder som används och dessa grånar med tiden. Det har blivit ett populärt träslag för användning på fasader i modern arkitektur. Dels för att det grånar vackert och dels för att virket innehåller ett naturligt skydd i upp till 50 år. Spånen kan kapas med olika vinklar och ha olika former. Rundade, fasade hörn, eller egen specialdesign. Även inom ytbehandlingen finns många alternativ. Tillexempel tjära, olja med uv-skydd, brutna kulörer linoljefärg eller den klassiska obehandlade som grånar med tiden. Att flera av Sveriges äldsta byggnader har spåntak talar sitt tydliga språk. Det är en tradition som är värd att bevaras.

Framtidsplaner & utmaningar

- Vi har köpt in ett eget sågverk, och kikar på lokaler för lagring av virke inomhus berättar Nils. Med alla olika typer av träslag, i olika form och med olika ytbehandling kan du skapa unika moderna och hållbara miljöer, både inomhus och utomhus på fasader och tak. Hållbart och helt rätt i tiden. Våra utmaningar ligger i att hitta arbetskraft och att ”räcka till” för alla idéer vi har och vill genomföra.

- Vi ser väldigt positivt på framtiden, vi vill fortsätta vara en del av en bit kulturhistoria i kombination med att fortsätta jobba med nya intressanta samarbetspartners och kunder avslutar Nils.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Petter och Nils för en trevlig intervju, och önskar lycka till i framtiden.

Företag: Hälsinge Takspån AB
VD: Petter Klasson
Grundades: början av 60-talet
Ort: Bofara, Kilafors
Verksamhet: Tillverkning och läggning av takspån.
Kontakt: 0278-65 00 14
halsingetakspan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 199.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.21