Carinas Städ & Tvätt

Charlotte och Carina på företaget Carinas städ och tvätt

Carina och Charlotte Subäck möter upp mig vid den ljusa entrén till Carinas Städ och tvätt. Ett företag som erbjuder tjänster inom lokalvård, tvätt och städning för både hem och kontor.

Företaget startade sin resa i Sveg 2008 under namnet CM hushållshållstjänster HB. Efter lite namnbyten så blev det till sist Carinas Städ och tvätt AB. Att företaget startade var enligt Carina lite av en slump.

- Jag flyttade från Stockholm upp till Sveg, halvt lovad ett jobb. När jobbet uteblev hamnade jag i en situation där jag började fundera på att starta eget. Efter en del funderingar blev det så och det som nu är Carinas städ och tvätt var startat.

Efter några år började en önskan om ytterligare en utmaning infinna sig vilket ledde till en tanke på att expandera verksamheten på ytterligare en ort. Carina berättar att anledningen till att det blev just Bollnäs som komplement till Sveg kom av en utebliven magkänsla.

- Jag hade tänkt expandera på en annan ort, men precis när avtalen skulle undertecknas kände jag inte den rätta magkänslan utan drog mig ur. När jag ringde maskinleverantören för att avbeställa maskinerna så tipsades jag om ett tvätteri i Bollnäs som var till salu. Jag åkte ner tittade och då kändes det rätt.

Verksamheten i Bollnäs startade med två personer men växte snabbt. Idag arbetar 14 personer på Carinas Städ och tvätt, åtta i Sveg och sex i Bollnäs. Charlotte förklarar att man gärna vill växa än mer:

- Vi vill gärna växa men hittar inte personal. Många tror att som städfirma är det bara är att anställa, men städyrket är mer än att ”bara” städa. Städ är en konst som kräver erfarenhet. Det behövs en förändring i attityd till yrket lokalvård. Alla i näringen behöver hjälpas åt och få städjobb att betraktas som bra jobb som attraherar.

Carinas städ och tvätt ställer höga krav på kvalitet i de tjänster de utför och lägger stor vikt vid nöjda kunder oavsett om det är ett företag eller en enskild person. Alla kunder är enligt Charlotte lika viktiga.

- Vi har fler privatkunder än företagskunder men jag skulle nog säga att antalet arbetade timmar är ungefär lika mellan privata och företag. Men oavsett är alla våra kunder lika viktiga.

Förutom städtjänsten driver de ett tvätteri. Det enda mellan Östersund och Ockelbo. Tvätteriet går bra men det är svårt att få upp tillräcklig volym för att expandera mer än dagens nivå.

- Tvätteriet ger oss lite mer flexibilitet när det gäller användningen av vår personal, vilket är oumbärligt för ett litet småföretag som vi är. Vi är väldigt sårbara för sjukdomar och föräldraledigheter med mera, förklarar Charlotte.

Marknadsföring är inget för Carinas städ och tvätt. Att annonsera, dela ut lappar och annat ger marginell effekt i jämförelse med bra kundreferenser. De flesta kunderna är bosatta och driver sin verksamhet i Bollnäs.

- Det är svårt att få lönsamhet om vi behöver åka längre sträckor för uppdragen, därför riktar vi in oss på centrala Bollnäs i första hand. Nya kunder får vi genom att våra befintliga kunder pratar gott om oss för andra.

Visionen för framtiden är att genomföra en generationsväxling och fortsätta växa.

- Vi vet att generationsväxlingen ska göras men inte när förklarar Carina. Det är en process som måste få ta tid och bli rätt. Sen vill vi fortsätta växa, helst till en storlek där vi inte är så känsliga för sjukdomar med mera.

På frågan vad som är det bästa med att driva företag svarar både Carina och Charlotte friheten, att känna att man bidrar och gör något meningsfullt.

- Att vara företagare är inget jobb, det är en livsstil. Första fyra åren jobbade jag sju dagar i veckan ofta 12 timmar om dagen. Det gör man bara om det är något man brinner för. En sak jag ångrar idag är att jag inte startade företag tidigare, att jag väntade till 2008 när jag var 49 år. Hade jag startat tidigare hade jag hunnit med så mycket mer avslutar Carina vår pratstund.

Vi från Näringslivs- och utvecklings-kontoret tackar Carina och Charlotte för en trevlig intervju, och önskar lycka till i framtiden.

 

Företag: Carinas Städ och Tvätt AB
Ägare: Carina Subäck
Startade: 2008
Ort: Bollnäs och Sveg
Verksamhet: Tjänster inom lokalvård, tvätt och städning
Kontakt: 0278-107 50
info@carinasstad.se
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 128.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 september 2022 kl. 10.59