Jag har fått en relation till min disktrasa!

Emilia från företaget Hanebo textil

Vi missade tyvärr ett-årskalaset, men dök istället upp på en ”privat efterfest” några dagar senare för att få ett snack med Emilia Westlén om ettåringen Hanebo Textil.

Vi missade tyvärr ett-årskalaset, men dök istället upp på en ”privat efterfest” några dagar senare för att få ett snack med Emilia Westlén om ettåringen Hanebo Textil.

Men låt oss skruva tiden bakåt till sommaren 2020 innan vi rapporterar från vår ”privata efterfest”. För det var just i slutet på den sommaren som Emilia på allvar bestämde sig för att ta tag i sina tankar på starta eget, tankar som hade gjort sig påmint lite nu och då under flera år.

– När jag blev varslad på mitt dåvarande jobb så var det precis som om någon sparkade mig i baken och fick mig att inse att nu var det dags att lyssna på mig själv, berättar Emilia. Det var då jag bestämde mig för att ta tag i saken och började kolla upp hur det är att driva eget.

– Jag har alltid varit intresserad av textilier, att sy och väva, fortsätter Emilia. – Skapa egna mönster inspirerad av det traditionella och att se dessa mönster växa fram i mina produkter.

Och vilka produkter gör så Emilia? Jo, det är disktrasor, handdukar och grytlappar som växer fram i tre av Emilias många vävstolar. Samt att hon gör kaffefilter av återanvända tyger. På vår fråga hur många vävstolar Emilia har så tappade vi faktiskt hakan av hennes svar; 25 stycken! – Men alla är inte uppmonterade, skyndar Emilia sig skrattande att skjuta in då hon ser vår reaktion.

Som sagt så gjort, Emilia tog tag i saken, eller tag i sina vävstolar är kanske en bättre beskrivning tycker vi. Samtidigt anmälde hon sig till en starta eget kurs i vilken hon fick hjälp att planera, strukturera och räkna på allt innan Hanebo Textil ”kom till världen” i februari ifjol. Sedan dess har cottolin i olika färger vävts ihop i Kilafors. Via Facebook och Gröna Huset i Bollnäs har de färdiga produkterna hittat vägen till nya hem och kök.

För de som inte är insatta i vävningens värld så var det fascinerande att beskåda Emilia när hon visade oss hur produktionen av handdukarna går till. Och precis som hon berättade så växer en mönstrad handduk fram efterhand som skytteln/skottspolen åker fram och tillbaka i varpens öppnade skäl helt enligt hur Emilia stampar ner sina fötter på tramporna. Det är nästan som att beskåda en organist som spelar en avancerad symfoni på sin orgel. Enda skillnaden är att ljuden vävstolen förmedlar är olika typer av gnisslande i samma takt som Emilia trampor med sina fötter på tramporna.

– Det är därför jag även fortsätter som frisör en till två dagar i veckan, säger Emilia, för att undvika att bli helt socialt isolerad. Även om jag älskar mina vävstolar så är det skönt att kunna träffa mina frisörkunder ett par dagar i veckan.

Det råder inget tvivel om att Emilia är starkt passionerad, gör det hon älskar att göra om dagarna och verkligen brinner för Hanebo Textil! Ett tydligt bevis på detta och på att Emilia lägger mycket kärlek i sina produkter får vi när vi hör berättelsen om en av Emilias kunder som hörde av sig bara för att hon ville berätta att hon hade fått en relation till sin disktrasa. I tillägg är Emilia mycket tydlig på att hon har ett stort fokus på hållbarhet. Samtliga garner och tyger som används har Emilia köpt från andra som inte längre är i behov av dessa. Tillsammans med produkterna finns även instruktioner i hur kunderna ska gå tillväga för att de ska ha en så lång hållbarhetstid som möjligt. Och vem vill inte kunna behålla sin disktrasa för evigt när man har fått en relation till denna…..

Emilias tips till dig som funderar på att starta eget: Ha tålamod, låt ditt företag växa långsamt och hållbart, ha roligt.

Vi från Näringslivs- och utvecklings-kontoret tackar Emilia för en trevlig intervju, och önskar lycka till i framtiden.

Företag: Hanebo Textil
Ägare: Emilia Westlén
Startade: 2021
Ort: Kilafors
Verksamhet: Vävnads- och övrig textilietillverkning samt hårvård
Kontakt: 073-043 79 04
Facebook & Instagram: Hanebo-textil
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 298.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 september 2022 kl. 10.54