Med gedigen erfarenhet och branschkunskap driver Eva Gärdets blomsterhandel

Eva Johansson från företaget Gärdets blomsterhandel

Vi träffade Eva Johansson som äger och driver Gärdets blomsterhandel. En blomsterhandel som i år fyller 75 år i år.
- Ja, det stämmer säger Eva, det var Erik Bäckman som startade för 75 år sedan, då låg butiken på Björktjära, den kom sedan att utökas med att öppna en blomsterhandel på Gärdet.

Efter Erik var det syskonen Solveig, Kurt och Eivor som även hade Wiréns handelsträdgård i Herte, som tog över och drev Gärdets blomsterhandel.
Jag själv har jobbat i branschen över 40 år berättar Eva. Innan jag blev erbjuden att köpa verksamheten 2006 jobbade jag inom familjeföretaget Trädgården i Alfta. Att Eva kan sin sak märks tydligt när vi besöker den välsorterade butiken med en blandning av snittblommor, presentblommor och inredningsdetaljer.
Eva berättar att hon är sin ”egen” företagare men ansluten till Interflora och Euroflorist. De ställer krav på att vissa saker ska finnas i butiken, tillexempel blommogram.
- Det gäller att ha sitt eget sortiment då andra aktörer också erbjuder blommor i sina butiker. Trots konkurrens från både torghandel och andra butiker som har plockat in blommor i sitt sortiment, går verksamheten bra.

Eftersom vi köper in våra blommor utan mellanhänder och med snabba leveranser gör det att vi alltid har fräscha blommor som vi dessutom är proffs på att ta hand om.

Förutom att vi hållit till på samma plats i över 30 år har vi en stor kundparkering alldeles utanför dörren, det är ett stort plus, det gör det enkelt att handla hos oss, säger Eva.

Hos oss får kunderna tips om skötsel, inspiration, kundunika buketter och bra service.

- Det är floristbundna buketter som är kärnan i verksamheten. Vi har också många beställningar. Det är allt från bröllop och brudbuketter till begravningsbinderier och kundanpassade buketter. Vi har en mix av kunder i butiken, mot slutet av veckan är det ofta män som kommer in och köper en bukett. Jag skulle gissa att cirka 20% av det vi säljer är förbokat, resten är drop-in köp. Säsongen är relativt jämn under året, men
störst är julhelgen, studenten, skolavslutning och alla hjärtans dag.

- Jag minns precis i början när alla hjärtansdag var nytt, det var i början på 80-talet, då var det några få blomkrukor med ett hjärta på, och några ballonger. Kunderna förstod inte vad det var riktigt, och idag har det vuxit sig till att bli en av de största försäljningsdagarna på året för oss.

- Vi i personalen hittar inspiration på olika mässor och inspirationskurser från Interflora. Tidigare höll jag i egna kurser berättar Eva. Jag har två anställda, och jobbar själv väldigt mycket, men att vara ”sin egen” är ändå en frihet avslutar Eva.
Vi tackar Eva för en trevlig intervju, och önskar lycka till i framtiden.

Företag: Gärdets Blomsterhandel AB
Ägare: Eva Johansson
Startade: 1947, Eva tog över 2006
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Blomsterbutik
Kontakt: 0278-61 15 10, gardetblomsterhandel.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., info@gardetblomsterhandel.se
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 211.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 november 2022 kl. 10.05