Åke - erfaren plåtslagare i familjeföretaget Nordhs Plåt

Åke Nordh från företaget Nordhs Plåt

Vi träffade Åke Nordh, på Nordhs plåtslageri i Västerböle strax utanför Rengsjö.
- Jag har varit i branschen ända sedan barnsben säger Åke. Jag gick en yrkesutbildning inom plåtslageri i Hudiksvall, efter det blev det militärtjänst, sedan har jag arbetat som plåtslagare.

- Det var min far Sven-Gunnar som startade företaget 1987. Plåtslageriverkstaden byggdes upp här på gården, och inrymmer både plåtslageri och svetsverkstad. När företaget var som störst var vi åtta anställda. Min bror har också jobbat inom familjeföretaget under en period, men just nu är det bara jag, säger Åke.

Vad gör man som plåtslagare?
Några av de vanligaste jobben är fönsterbleck, villatak, fasader, lister och skorstenar. Även ventilation, då oftast inom större offentliga byggnader.
- Men det handlar ju inte bara om att stå ute i själva produktionen, som egenföretagare gör man ju allt. Besöker kunder för att mäta, titta och räkna på jobb för att göra en offert. Sen handlar det också om att hantera inköp och beställningar, göra själva ”plåtslageriarbetet” samt leverera och montera ute hos kund.

Det är ett roligt, kreativt och fritt yrke, säger Åke. Det bästa är när jobben blir perfekta och kunderna nöjd.


Vilken är den största utmaningen?
Det är svårt att få tag på plåtslagare, att anställa. De flesta är sina egna, eller är max två till tre anställda. Det gör att vi samarbetar, om jag tillexempel får en förfrågan på ett jobb som är för stort för mig, så har jag kontakter och kan hänvisa vidare.
En annan utmaning är tiden, det är en utmaning att bli färdig i tid.
- Jag använder min ”bibel” när jag räknar på jobb (en mycket välanvända tjock faktabok) här finns uträkningar på tillverkning och montering per kvadratmeter. Jo, det finns säkert appar och program i datorn för det också, men det är inte riktigt min grej säger Åke.

Är det något jobb du minns speciellt?
Ett ovanligt och roligt jobb var när jag tillverkade en fiskeräknare som skulle installeras i fjällen. Det var Fortum som beställde jobbet, och enkelt förklarat kan man säga att det var en rostfri kanal med kamera, som skulle räkna fiskar. Själva dammluckorna var det Bygg Bengt som tillverkade.
Sedan är det såklart kyrktornet i Kilafors.
För ett antal år sedan hade vi nöjet att vara med och restaurera kyrktornet i Kilafors.
- Det tog tio minuter att klättra på ställningen för att komma upp till sin arbetsplats, vi byggde en egen liten ”verkstad” däruppe i kyrktornet berättar Åke. Då var vi fem personer som jobbade heltid, om jag minns rätt tog det ca tre tusen timmar. Kulor och kors skickades till förgyllning av bladguld.

Noga med säkerheten.
-Ja, säkerheten är naturligtvis viktig, och eftersom jag dessutom är lite höjdrädd är jag extra noga. Vi använder byggställning runt, när vi arbetar på tak, sedan har vi speciell utrustning.

Trender idag.
Många kunder väljer att installera solceller på sina tak, vårt jobb är då att göra i ordning en yta som sedan en elektriker kommer och installerar själva solpanelerna på. Då kan det tillexempel vara tegel på resten av taket, men där själva solpanelerna ska placeras behövs det olika typer av plåtprofiler, fästen mm.

Finns det säsonger inom ditt yrke?
- Jag märker en ökad förfrågan under hösten, då taken börjar läcka. Ett tak på 180 m2 tar ca 180 timmars arbete + ställning, säger Åke. Men någon direkt lågsäsong finns inte, det finns alltid jobb.

Vad har du för framtidsplaner?
- Planer för framtiden och företaget klurar jag på. Men jag vill gärna köpa mitt föräldrahem och driva företaget vidare avslutar Åke.

Vi tackar Åke för en trevlig intervju, och önskar lycka till i framtiden.

Företag: S-G Nordhs Plåtslageri AB
Ägare: Åke Nordh
Startade: 1987, Åke tog över 2009
Ort: Västerböle, Rengsjö
Verksamhet: Plåtslageri
Kontakt: 070-761 98 89
nordhsplat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 200 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 december 2022 kl. 11.28