Mattias Sjöberg - en företagare inom markentreprenad och maskintransport

Mattias Sjöberg från företaget Bodåkers Transport AB

Mattias Sjöberg, Bodåkers Transport

Vi träffade Mattias Sjöberg, som driver Bodåkers Transport, vid intervjutillfället ute på jobb vid K.Ungh som bygger ut.

–Jag har varit företagare halva livet nu, konstaterar Mattias, som startade sitt företag 1999. Det var ingen självklarhet att jag skulle driva eget, när jag var liten skulle jag aldrig köra lastbil. Men det är bland annat det jag sysslar men idag, komiskt nog.
Efter skolan gjorde jag lumpen, sen jobbade jag några år inom lantbruk och körde maskiner bland annat.

Maskintransport & entreprenad

Jag jobbar framför allt i Hälsingland med omnejd, mestadels i Bollnäs och Edsbyn.
–Det jag gör idag, är att erbjuda tjänster inom maskintransport och markentreprenad. Det innebär att man ansvarar för att transportera olika typer av maskiner från en plats till en annan. Det kan handla om allt från mindre entreprenadmaskiner som grävmaskiner och lastbilar till större
maskiner för anläggningsarbete. Det började med att jag körde skogsmaskinstransporter mellan avverkningsuppdrag, för till exempel Mellanskog och Stora Enso, då via entreprenörer, som anlitar mig.
Inom markentreprenad utförs olika typer av markarbete, såsom schaktning, planering, och grävning. Det kan inkludera både nybyggnation och underhåll av befintliga anläggningar. Jag har en maskintrailer, en grävmaskin och en hjullastare.

Trailer lastad med grävmaskin

–Det är jag plus en anställd som jobbar i företaget. Många vill ”köra grävmaskin”, men att vilja och kunna är stor skillnad, säger Mattias. Det krävs att man är ansvarstagande, duktig på att planera och samarbeta, ha koll på vilka lagkrav och bestämmelser som gäller. Om man tänker på att värdet inklusive last på en skogsmaskin ligger på fyra-sex miljoner
kronor är det lätt att förstå att man måste ha ansvarskänsla.

Villatomter i fint läge

–Just nu känner jag mig nöjd med storlek på företaget, och har ingen ambition att växa ytterligare. Jag har ju även ett fint område i Bodåker, ca 9 km väster om Bollnäs, med mark och plats för drygt 20 villatomter, berättar Mattias. Ett fantastiskt läge om du frågar mig, sjöutsikt, möjlighet
till egen båtplats och nära rv 50 med goda pendlingsmöjligheter. Jag och mina samarbetspartners har en ambition om att komma i gång med området inom den närmaste framtiden.

Hur kom det sig att du startade företag?

Det var under en period 1998 då jag var arbetssökande, då passade jag på att åka med en granne som skjutsade maskiner (på dåliga vägar) under vintern. Jag hade redan tagit lastbilskort, och fick ett erbjudande
om att köpa grannens lastbil och trailern.
–Man var ung och orädd, skrattar Mattias, som klev rakt in i företagarvärlden, och trivs väldigt bra med det än idag. Jag har gått en starta-eget-utbildning samt eget-på-väg-kurs, där vi som driver företag
inom transportbranschen bland annat utbildas i transportledning, lagstiftning och regler, säkerhet och arbetsmiljö för trafiktillstånd mm, berättar Mattias.

Säsonger

Från april till sen höst, ibland ända till december, är det mest markarbeten. Trailern går hela året, men det är högtryck på vintern, framförallt februari-mars, då kan jag köra skift med Magnus, som är
anställd hos mig. Förutom det har jag uppdrag för snöröjning och sandning, bland annat byvägar, skolan i Söräng och en del mot skogsbolag.

Framtiden

Hur ser framtiden ut i din bransch?
–Det känns som att det är positivt, i och med att räntorna sänkts. Det jobb jag gör är ju en ”del av en hel kedja” så det är klart att det slår hårt för många vid en lågkonjunktur tillexempel. En utmaning är att alla kostnader har skenat iväg, det gäller att hitta en lagom ”balans”.

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?

–Variationen på sysslor och uppdrag, säger Mattias. Ibland kör jag lastbil, ibland traktor och ibland är jag ute å håller i spaden. Avslutningsvis vill Mattias tipsa till den som funderar på att starta eget att vara lite påläst och riskmedveten, men samtidigt våga, och inte göra som alla andra.

Vi tackar Mattias för en trevlig intervju och önskar lycka till!

Företag: Bodåkers Transport AB
Ägare: Mattias Sjöberg
Startade: 1999
Ort: Bodåker
Verksamhet: Maskintransport och markentreprenad
Kontakt: 070-578 37 74, Facebook, Instagram
Intervjun som pdf Pdf, 207 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 maj 2024 kl. 14.13