Lägesrapport från våra verksamheter om covid-19

mikroskåpbild på virus

Covid -19 ökar återigen både i Europa, Sverige och i länet. I Sverige har vi nu 107 fall/100 00 innevånare mot 79 förra veckan, en tydlig tendens åt fel håll.

I Bollnäs kommun har vi lyckligtvis haft ytterligare en vecka med bara ett positivt covid-19 fall de senaste 7 dagarna på ca 300 prover!

Dock ökar smittspridningen i främst Gävle och Sandviken där det skett flera mindre klusterutbrott. Det är främst barn och unga som drivit smittspridningen. Drygt 200 positiva fall i länet de sista 7 dagarna av 2600 prover. Det märks också på sjukhusen som idag har 6 inneliggande varav en på IVA (den personen är ovaccinerad). Tänk på att stanna hemma om du får besvär och hålla barn hemma som har symptom för att inte sprida smitta vidare.

Är du dubbelvaccinerad eller har haft Covid behöver du inte testa dig men ska stanna hemma tills dina akuta besvär är över, det florerar en hel del ”vanliga” höstförkylningar. Är du osäker eller har tydliga symptom går det dock alldeles utmärkt att testa sig, det finns ingen allmän avrådan mot testning.

Dock ska närstående till den som drabbats av Covid alltid testa sig.

Nästa vecka startar den allmänna vaccinationen mot säsongsinfluensan. I likhet med vaccinationen mot covid-19 så kommer prioriterade grupper kallas först för att sen fyllas på nedåt i åldersgrupperna. Region Gävleborg planerar arbetet och eventuell möjlighet att kunna ta både influensavaccin och påfyllnadsdos av covid-19 samtidigt. Region Gävleborg kommer informera när det är dags.

Det viktigaste du kan göra nu för att hjälpa till att hålla nere smittspridningen är att vaccinera dig samt stanna hemma vid minsta symptom på luftvägsinfektion. Då håller vi pandemin i schack!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 september 2022 kl. 10.31

Sidfot