Det här gäller kring fyrverkerier i Bollnäs kommun

Ett brinnande tomtebloss.

Ifjol antogs ett medborgarförslag som innebär att du endast får använda pyrotekniska varor på offentlig plats mellan 21.00 – 02.00 på nyårsafton utan att behöva ansöka om tillstånd från Polisen i Bollnäs.

Tänk på att det dessutom alltid är förbjudet att använda pyrotekniska varor inom 200 meter från förskolor, skolor, vård- och omsorgsverksamhet, kyrkogårdar och begravningsplatser samt djurhållande verksamheter såsom lantbruk, ridhus och stall. För dig som fortfarande tänker fira in det nya året med fyrverkerier vill vi be om visad hänsyn, både till varandra och våra fyrfotade vänner.

Ur våra Allmänna lokala ordningsföreskrifter:

I 3 kap 7 § ordningslagen finns regler om att det i vissa fall krävs tillstånd från polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor. Utöver den tillståndsplikt som följer av 3 kap 7 § ordningslagen gäller att tillstånd alltid krävs från polismyndigheten i Bollnäs kommun för användande av pyrotekniska varor på offentlig plats med undantag för nyårsafton mellan klockan 21.00-02.00.

Utöver den tillståndsplikt som följer av 3 kap 7 § ordningslagen gäller att användning av pyrotekniska varor alltid är förbjudet inom 200 meter från förskolor, skolor, vård- och omsorgsverksamhet, kyrkogårdar och begravningsplatser samt djurhållande verksamheter såsom lantbruk, ridhus och stall.

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne. Kravet gäller även raketer som är inköpta före lagändringen. Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den ändrade bestämmelsen. Läs mer om tillstånd och regler för fyrverkeriet på Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Gott nytt år!

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 mars 2023 kl. 15.44

Sidfot