Sveriges bästa resecentrum nominerad till arkitekturpris!

Sveriges bästa resecentrum en solig sommardag

Sveriges bästa resecentrum i Bollnäs är en av fyra finalister av Trafikverkets arkitekturpris 2021 som delas ut av Sveriges arkitekter!

Priset delas ut vartannat år av Trafikverket och ges till en omsorgsfullt utformad och väl fungerande infrastrukturanläggning. Projektet ska motsvara höga krav på god arkitektur, långsiktig hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden.

– Visionen har varit att utforma ett säkert, tryggt, tillgängligt och bekvämt resecentrum där miljötänk har genomsyrat hela uppdraget. Det känns otroligt roligt att Bollnäs resecentrum uppmärksammas och är en av finalisterna, säger Elisabet Bergman, ansvarig arkitekt på Sweco.

Den anläggning som uppmärksammas ska ha sådana kvaliteter att den bidrar till att utveckla samhället och blir en förebild för andra. ävlingen omfattar anläggningar för såväl person- som godstransporter. I sin helhetsbedömning väger juryn in originalitet, innovationsvärde, miljöpåverkan och mervärde för samhället.

– Väldigt kul att vi blivit nominerade! Vi har tidigare fått pris för bästa arkitektur för Vilhelminapassagen 2011 och den gestaltningen med skiffer och belysning har knutits ihop med Sveriges bästa resecentrum, säger kommunalråd Marie Centerwall (S).

Processen för att nominera de olika bidragen samt utse en vinnare är gedigen och följer Sveriges Arkitekters rutiner för urval. Tävlingen omfattar anläggningar för såväl person- som godstransporter. Projekt som nomineras är nybyggnation eller ombyggnation av befintlig anläggning som kompletterats eller förbättrats – med oförändrad eller förändrad funktion.

– Den nya knutpunkten som tagit form mitt i länet, kommunen och staden är något alldeles extra. Jag håller tummarna att vi vinner, säger kommunalråd Benny Engberg (BP).

Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 7 April.

Trafikverkets arkitekturpris i samverkan med Sveriges Arkitekter

Trafikverkets arkitekturpris infördes år 2011 och delas ut vartannat år. Sedan 2015 samarbetar Trafikverket med Sveriges Arkitekter.

Läs nyheten om nomineringen på arkitekt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om arkitekturpriset på trafikverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om arkitekturpriset på arkitekt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 september 2022 kl. 15.18

Sidfot