Rekordmånga deltagare på skräpplockardagar

Sorteringskärl pysslade av barnen.

Under maj deltog Bollnäs kommun i Håll Sverige Rents årliga kampanj Skräpplockardagarna, där barn och ungdomar går ut och plockar skräp tillsammans. I år nådde Bollnäs kommun ett rekordstort deltagande med drygt 3500 personer, en rejäl ökning från föregående år då drygt 1000 personer deltog.

En av förskolorna som deltog under dagarna var Hobergets förskola. I år valde förskolan också att samarbeta mellan avdelningarna innan de gemensamma skräpplockardagarna.

- Avdelningarna skapade egna återvinningskärl för att göra barnen mer delaktiga i själva processen och för att skapa förståelse för hur viktigt det är att inte slänga skräp i naturen och vikten av att sortera, berättar Linda Toresson, rektor på Hobergets förskola.

Barnen börjar plocka skräp på promenaderna

- Skräpplockardagarna är viktiga i arbetet med hållbar utveckling, särskilt i förskolan där vi lägger grunden för våra yngsta att utveckla förståelse för hur allt hänger ihop. Skräpplockardagarna ett bra verktyg för att visa på handlingskraft och för att skapa delaktighet och gemenskap. Effekten av dessa dagar visar sig genom att det är omöjligt att ta en promenad med barnen utan att få med sig skräp hem, fortsätter Linda Toresson.

Vad tyckte barnen om att delta?

- Barnen tycker att det är jätteroligt att vara med och de berättar under tiden att man inte får slänga skräp i naturen, och att vi måste sortera skräpet, säger Linda Toresson.

Tusen tack för allas engagemang och driv som gjorde årets skräpplockardagar till en succé! Tillsammans minskar vi nedskräpningen och får en renare och tryggare miljö runt omkring oss.

Barn som plockar skräp

Om kampanjen

Håll Sverige Rent har genomfört kampanjen Skräpplockardagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sedan 2004. I år var 222 av landets 290 kommuner anmälda till kampanjen. Kampen mot skräpet består till stor del av att påverka normer och mänskligt beteende. Det börjar med utbildning.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 juni 2022 kl. 11.30

Sidfot